Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Υπερχρεωμένα κράτη – Κίνδυνος για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε ο Βουλευτής του Νομού Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης με αφορμή την έκθεση του Ολλανδού βουλευτή κ. Omtzigt για τα υπερχρεωμένα κράτη και την απειλή που δέχονται τα εθνικά κοινοβούλια από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και οι οίκοι αξιολόγησης ( Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s )
Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, συνέπεια και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ανέδειξε την έλλειψη πολιτικής ομοιογένειας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και την αναγκαιότητα για πολιτική και όχι μόνο νομισματική ένωση.
Η έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες του Νότου, συνέχισε ο κ. Κατρίνης, υπαγορεύτηκε και από εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες των κρατών-μελών με αποτέλεσμα την καθυστερημένη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον οποίο οι περισσότεροι Ευρωπαίοι βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους.
΄΄ Κάποιοι θεώρησαν πως το μοναδικό πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η Ελλάδα. Σύντομα και άλλες χώρες προστέθηκαν στον κατάλογο των υπερχρεωμένων χωρών ( Ισλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) ενώ αρκετές χώρες εμφάνισαν δυσχέρεια στην οικονομική τους κατάσταση ( Γαλλία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία ) με αποτέλεσμα την λήψη επώδυνων μέτρων. Αυτό δεν απαλλάσσει τη χώρα μας από την ευθύνη της, αλλά δεν είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα με κρίση χρέους΄΄.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως η Ελλάδα εφαρμόζει ένα επώδυνο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο όμως έχει δείξει αποτελέσματα ( μείωση ελλείμματος 6% ), κάτι που αναγνωρίζει και ο εισηγητής στην έκθεσή του. Σημείωσε, απαντώντας σε αιτιάσεις Ελβετών συναδέλφων του, ότι οι περικοπές δεν αφορούν μόνο σε μισθούς και συντάξεις αλλά και σε περιορισμό της σπατάλης και μείωση των αμυντικών δαπανών. Τα αποτελέσματα προέρχονται από τις επώδυνες θυσίες των πολιτών, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας.
Τέλος, ο Ηλείος βουλευτής αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης και τις επιδράσεις που έχουν οι αξιολογήσεις που γίνονται στην προσπάθεια που καταβάλλει μια υπερχρεωμένη χώρα να ανατάξει την οικονομία της. Ο κ. Κατρίνης συνεχάρη τον εισηγητή κ. Omtzigt για το ότι στηλιτεύει στην έκθεσή του τη λειτουργία των οίκων αυτών, οι οποίοι συνιστούν ένα ολιγοπώλιο αμερικάνικων συμφερόντων και οι οποίοι ελέγχονται πολλές φορές για την αξιοπιστία και την ακρίβεια των προβλέψεών τους.
Σημείωσε δε την αναγκαιότητα θέσπισης ενός πιο αυστηρού πλαισίου ελέγχου και κυρώσεων σε περιπτώσεις αυθαίρετων και ΄΄ύποπτων ΄΄ εκτιμήσεων (ήδη είδαμε ότι η Αμερικάνικη Γερουσία εγκάλεσε έναν από αυτούς τους οίκους ), ενώ υπερθεμάτισε για τη σύσταση και λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού, δημόσιου φορέα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο κ. Κατρίνης μαζί με 10 συναδέλφους του και η οποία έγινε δεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών.