Skip to content

Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΠΑΜ”

Συνέτευξη Μιχάλη Κατρίνη στην κυριακάτικη εφημερίδα “ΜΠΑΜ”

Κύριε Κατρίνη είχαμε τις πρώτες διεργασίες ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ μέσα στην εβδομάδα. Τελικά το κλίμα ήταν καλό, υπήρξε σύνθεση απόψεων ή υπήρξαν κόντρες και βγήκαν τα μαχαίρια, όπως διαβάσαμε σε ορισμένα ρεπορτάζ;

Υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις, ένα κόμμα που θέλει να εκφράσει τη δημοκρατική παράταξη δεν μπορεί να είναι μονολιθικό και να δείχνει δυσανεξία στη διαφορετική άποψη. Ο διάλογος είναι πλούτος, αρκεί να γίνεται με τεκμηριωμένες προτάσεις.

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα ηγεσίας. Όμως, αντί όλες μας οι δυνάμεις να ασχολούνται με εσωτερικά ζητήματα θα έπρεπε να έχουν διατεθεί για να διευρύνουμε τα όρια της επιρροής μας, να απευθυνθούμε στους νέους ανθρώπους και να διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό πολιτικό αφήγημα για τους πολίτες.

Το συνέδριο προγραμματίζετε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Τι θα γίνει σε αυτό το συνέδριο; Γιατί γίνεται;

Το διακύβευμα δεν είναι μια αντιπαράθεση μηχανισμών με ισχνό κοινωνικό αποτύπωμα στο συνέδριο, αλλά το να εκφράσουμε ξανά την πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών, να καταθέσουμε μια πειστική πρόταση που θα αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων. Είναι ένα τολμηρό εγχείρημα που αξίζει τον κόπο να αγωνιστούμε.

Μπορεί για σας, για μας που ασχολούμαστε με το ζήτημα μερικά πράγματα να είναι ξεκάθαρα. Όμως, για τον απλό κόσμο δεν είναι έτσι.

Θυμίζω ότι το Δεκέμβριο του 2017 συμμετείχαν στις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής 212.000 πολίτες. Είναι μια ισχυρή βάση με προσδοκίες, είναι άνθρωποι που αρνήθηκαν να πάνε στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι κράτησαν όρθιο το Κίνημα Αλλαγής και το ανέδειξαν τρίτη πολιτική δύναμη. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι αλλά και ο ευρύτερος κόσμος της δημοκρατικής παράταξης έχει άλλες απαιτήσεις από όλους μας, δεν θέλει να μας βλέπει να αναλωνόμαστε σε εσωτερικά ζητήματα, να θέτουμε ανύπαρκτα θέματα και να παρελθοντολογούμε.

 

Θα εξαφανιστεί το ΠΑΣΟΚ; Θα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ; Και αν το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, γιατί εν τέλει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Πως μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό που ακούγεται ειδικά σε καφενεία της επαρχίας, που και εσείς ως βουλευτής Ηλείας ξέρετε πολύ καλά.

Νομίζω ότι το δίλημμα Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ είναι παραπλανητικό. Η δύναμη που κράτησε μέχρι σήμερα το Κίνημα Αλλαγής και το ανέδειξε, σε συνθήκες πόλωσης, σε τρίτη πολιτική δύναμη, οφείλεται στην ψυχή του ΠΑΣΟΚ. Στους ανθρώπους που έμειναν πιστοί και συνεπείς στις ιδέες μας.

Το δίλημμα αυτό, δεν είναι απλά παραπλανητικό, αλλά μας οδηγεί στο παρελθόν, ενώ η δική μας ατζέντα συζήτησης πρέπει να έχει ως σημείο αναφοράς το μέλλον. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νέα ακροατήρια, νέες ανάγκες και προκλήσεις για τη χώρα, υπάρχουν νέοι άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα. Αυτοί είναι το μέλλον, με αυτούς θα έχουμε μέλλον. Αν εγκλωβίζεσαι στο χθες, όχι μόνο με παραπλανητικά διλήμματα, αλλά και με πρακτικές που παραπέμπουν στο χθες, τότε δεν θα μπορέσεις να μιλήσεις για το μέλλον. Θα είσαι καταδικασμένος να έχεις μόνο παρελθόν.

 

Υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές μέσα στο Κίνημα Αλλαγής που τελικά θέλουν να το κρατήσουν μικρό και μίζερο και ποιες στρατηγικές είναι αυτές.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοιου είδους λογικές, που θέλουν έναν μικρό και ελεγχόμενο τρίτο πόλο. Προσωπικά, δε συμβιβάζομαι με την λογική της τρίτης πολιτικής δύναμης. Η δημοκρατική παράταξη ποτέ δεν ήταν κομπάρσος ή συμπλήρωμα άλλων πολιτικών δυνάμεων. Ήταν πρωταγωνίστρια, πέτυχε να εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών, έγινε κυβερνώσα δύναμη και ταυτίστηκε με αλλαγές, ανατροπές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η μόνη στρατηγική για το Κίνημα Αλλαγής, στρατηγική που δίνει προοπτική στη χώρα.

 

Κάποιοι που κάνουν το μάντη των κακών, προβλέπουν ότι στο τέλος το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπορεί να συνεχίσει αυτόνομη πορεία και κάποια στελέχη του θα πάνε στη ΝΔ, ήδη στην κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα υπάρχουν στελέχη ικανά, κάποια άλλα πήγαν στο Σύριζα. Εσείς τι απαντάτε σε αυτούς;

Αυτοί που πήγαν στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ανησυχίες για τη χώρα ούτε αναζητήσεις για τη δημοκρατική παράταξη. Καρέκλες αναζητούσαν μόνο. Προφανώς η αποπολιτικοποίηση και οι δυσδιάκριτες πλέον διαφορές ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να κάνει η χώρα στο γεωπολιτικό πεδίο και την οικονομία, οδηγούν σε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Για μένα τα όποια στελέχη μεταπηδούν στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα μια καρέκλα, δεν σημαίνουν τίποτα. Το ζήτημα είναι να μην εγκλωβιστούν οι πολίτες σε αυτό το δίπολο που αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα πολιτικό χαρακτηριστικό.

Από εμάς τους ίδιους εξαρτάται να δώσουμε ένα διαφορετικό πρόταγμα ως δημοκρατική παράταξη. Όσο δεν το κάνουμε, φυσικό είναι να δημιουργείται απογοήτευση.

 

Να φύγουμε, όμως, από τα θέματα του ΠΑΣΟΚ και να πάμε στη γενικότερη πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης είδε προβλήματα μέχρι τώρα μόνο στο προσφυγικό. Εσείς που νομίζετε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει στραβό δρόμο και που ότι πράγματι διορθώνει στραβά που άφησε η διακυβέρνηση Τσίπρα;

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν ένα θετικό μέτρο, που όμως κινδυνεύει να εξανεμιστεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα συμπαρασύρει σε αύξηση όλους τους φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα.

Νομίζω ότι ο «μύθος» της κυβέρνησης που ήρθε προετοιμασμένη, έχει ήδη καταρρεύσει. Το αποδεικνύουν μια σειρά από θέματα όπως το μεταναστευτικό ή τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπήρχε καμία προετοιμασία αλλά δεν υπάρχει ούτε στρατηγική. Το αποδεικνύει ο νόμος για το επιτελικό κράτος που αν και ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες περίπου, έχει υποστεί έκτοτε σειρά αλλαγών και τροποποιήσεων. Τόσο πολύ προετοιμασμένοι ήταν.

Ακόμα και το πολυδιαφημισμένο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση περιείχε απλά μια συρραφή άσχετων και αποσπασματικών διατάξεων και τακτοποιήσεις.

 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα αποφασίσει στο τέλος του χρόνου για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ξέρουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα στήριζε εκ νέου υποψηφιότητα Παυλόπουλου, τα σενάρια για την κα Γεννηματά διαψεύστηκαν κατηγορηματικά και πως η πρότασή σας είναι να εκλεγεί πρόσωπο που να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο. Εσεις τι πρόσωπο θα θέλατε στο ύπατο αξίωμα. Πολιτικός ή εκτός πολιτικής. Γυναίκα μήπως;

Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι απόφαση του κ. Μητσοτάκη, αλλά προϊόν συναίνεσης. Φοβάμαι ότι ο Πρωθυπουργός οδηγείται την επιλογή του προσώπου που θα υπηρετήσει το ύπατο αξίωμα, ως προσωπική του απόφαση. Όπως ας πούμε διορίζει έναν Υπουργό ή ένα γενικό γραμματέα.

Η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει  ενώνει , να χαρακτηρίζεται από υψηλό κύρος. Πιστεύω ότι η δημοκρατική παράταξη έχει ανθρώπους με κύρος, υψηλή αποδοχή και ικανότητες που μπορούν να υπηρετήσουν το θεσμό αλλά και να αποτελέσουν εγγυητή της ομαλότητας και του σεβασμού στη συνταγματική τάξη.

Σε αυτό το βήμα θα ήθελα να αναδείξουμε και ένα μείζον πρόβλημα της περιοχής σας, κάτι που δεν γίνεται γνωστό από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Θα αναφερθώ στο θέμα της κατασκευής του δρόμου ‘’Πάτρα-Πύργος’’ που το 2014 ήταν ένα ώριμο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που θα μπορούσε τώρα να έχει τελειώσει.

Ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην κατάτμηση του έργου με αποτέλεσμα νέες καθυστερήσεις. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος, προσπαθώντας να επιβάλλει τη δική της διαδικασία στην κατασκευή του έργου και να ξαναρχίσουμε από την αρχή.

Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση, το χειρότερο όμως είναι ότι αναδεικνύεται ο υπαρκτός κίνδυνος να  απενταχθεί η χρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Ο Υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής είναι υπουργός 4 μήνες και ακόμα δεν μας έχει πει ποιο είναι το σχέδιο του.

Και μιλάμε για έναν οδικό άξονα που αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας. Οι πολίτες και οι φορείς της Ηλείας απαιτούν ξεκάθαρη θέση και άμεση λύση.

 

Dimitris Adamos

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο