Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Η κυβέρνηση θα συρθεί τελικά στη μείωση του ΦΠΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
1. Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για το παρατεταμένο κύμα ανατιμήσεων. Τι θα έπρεπε να είχε κάνει μέχρι τώρα και τι μπορεί να πράξει σήμερα για να ανασχέσει τις επιπτώσεις του;
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ακρίβεια δεν εμφανίστηκε μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι ορατή στους πολίτες εδώ και 9 μήνες αλλά η κυβέρνηση υποβάθμιζε το φαινόμενο ως ‘’προσωρινό’’ και μας διαβεβαίωνε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα επανέρχονταν οι τιμές -ως δια μαγείας- στα φυσιολογικά επίπεδα.
Κανένας έλεγχος όλο αυτό το διάστημα ώστε να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των πολιτών, με εξαίρεση την μικρή επιδότηση ρεύματος. Καμία πρωτοβουλία για την διατροφική ασφάλεια της χώρας που είναι ευρύτερο ζήτημα, συνδέεται με την ανάγκη μείωσης των εξαγωγών και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της ελληνικής παραγωγής.
Υπενθυμίζω ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής αποτελεί δική μας πρόταση που έχει διατυπωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, την οποία η κυβέρνηση αρνιόταν επίμονα. Θα συρθεί αναγκαστικά σε αυτήν , μόνο που θα είναι αργά.
Όπως, πρώτοι μιλήσαμε για πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, μείωση των ‘’λοιπών χρεώσεων’’ στους λογαριασμούς ρεύματος και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί την κατάσταση, χωρίς να θέλει να ενοχλήσει όλους όσοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Χωρίς να ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που διεκδίκησαν και πέτυχαν το δικαίωμα να επιβάλλουν πλαφόν και να μειώνουν τις τιμές της κατανάλωσης ρεύματος για τους πολίτες τους.
- Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μια στις δύο «απειλούμενες επιχειρήσεις» απειλείται με λουκέτο. Πιστεύετε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη;
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στη στρατηγική της κυβέρνησης.
Εδώ και καιρό πάνω από το 90% των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ αποκλείονται και από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι όπως το σχεδίασε η κυβέρνηση αφορά μόνο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αφορά όχι απλά τους λίγους, αλλά τους ελάχιστους.
Το χειρότερο είναι ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα ενισχύσουν τις παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά την εισαγωγή πρώτων υλών και αγαθών από εταιρείες του εξωτερικού, όπως πιστοποιούν και οι 2 τελευταίοι προϋπολογισμοί που ψηφίστηκαν στη Βουλή.
- Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει τις προσκλήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συνεργασία. Δεν σας ανησυχεί ο κίνδυνος μετεκλογικής ακυβερνησίας σε μια περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας;
Αυτό που ενδιαφέρει κάθε πολίτη δεν είναι τα επίπλαστα και ψευδεπίγραφα διλήμματα που επιχειρούν να βάλουν κάποιοι, αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζεται.
Σήμερα υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει ακυβερνησία. Πόσο ικανοποιημένοι όμως είναι οι Έλληνες πολίτες από το περιεχόμενο της διακυβέρνησης , από αυτά που σχεδιάζει και πράττει αυτή η κυβέρνηση; Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της διακυβέρνησης: όχι τόσο το ‘’με ποιους’’ θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση όσο το ‘’σε ποιους’’ θα απευθύνεται η νέα κυβέρνηση, αν θα αφορά στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που σήμερα οδηγούνται στο περιθώριο.
Αυτό που προέχει είναι να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα, να αρχίσει να υλοποιείται ένα σχέδιο διακυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Ένα σχέδιο μεγάλων αλλαγών που θα χτίζει ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα και θα δίνει ελπίδα σε όλους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η ανατροπή των σημερινών συσχετισμών, η ανατροπή του σημερινού αποτυχημένου και αδύναμου δικομματισμού. Και αυτή η προοπτική περνάει μόνο μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.