Skip to content

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΣ

Ανεπαρκή τα μέτρα ρευστότητας στην αγορά από την κυβέρνηση

  1. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει πάρει εγκαίρως αρκετά μέτρα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις με ενέσεις ρευστότητας. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του κόσμου της αγοράς είναι ανεπαρκή κατά κοινή παραδοχή. Όλες οι τελευταίες έρευνες, μάλιστα, δείχνουν απογοήτευση και δυσαρέσκεια των επαγγελματιών για τις επιλογές της κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Τα χρήματα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας πήγαν μόλις σε 18.000 επιχειρήσεις, ενώ το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν έφτασε για να καλύψει τις ανάγκες εμπόρων και επαγγελματιών. Η κυβέρνηση υιοθέτησε τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια για τη χορήγηση των δανείων με αποτέλεσμα να αποκλειστεί το 90% των επιχειρήσεων, ενώ επέτρεψε να δοθούν στις ίδιες επιχειρήσεις χρήματα και στις δύο φάσεις των προγραμμάτων ρευστότητας. Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι ότι το Παρατηρητήριο Ρευστότητας που εξαγγέλθηκε στις 20 Μαϊου και θα έλεγχε τους όρους και τις διαδικασίες ρευστότητας στην αγορά, συστάθηκε μόλις στις 2 Δεκεμβρίου.

  1. Εσείς, ως Κίνημα Αλλαγής, τι προτείνετε για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση του κόσμου της αγοράς;

Εμείς από την αρχή υποστηρίξαμε ότι μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή θα φτάσει στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό και ζητήσαμε την αύξηση του συνολικού ποσού που θα δοθεί στα 8 δις για το 2020 (αντί για 5,7 που θα δώσει η κυβέρνηση), προτείνοντας το 50% του ποσού να μην επιστραφεί, κάτι που ο κ. Σταϊκούρας υιοθέτησε μόλις πρόσφατα. Ζητάμε ρύθμιση 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν οι επαγγελματίες, οι οποίοι κουβαλούν πολλές υποχρεώσεις από τη δεκαετή κρίση αλλά και ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Επιπλέον, θα πρέπει να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των υφιστάμενων θέσεων εργασίας για 6 μήνες για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν σε συνθήκες αβεβαιότητας και με πιθανό ακόμα ένα lockdown, αλλά και να επεκταθεί η μείωση ενοικίου μέχρι το τέλος Απριλίου. Τέλος, πρόσφατα καταθέσαμε τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και την εστίαση για όλο το 2021, ώστε να στηριχθούν αυτοί οι δύο κλάδοι που έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω του κορωνοϊού.

  1. Οι οφειλές των πολιτών συνεχώς αυξάνονται, ιδιαίτερα όταν αφορούν δάνεια προς τράπεζες. Κάποιοι μιλούν για κούρεμα οφειλών. Πως το βλέπετε;

Πριν την κρίση του κορωνοϊού πάνω από το 50% των επιχειρηματικών δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενο, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση 8-10 δις των ‘’κόκκινων’’ δανείων τα επόμενα δύο χρόνια. Οι τράπεζες προτείνουν αναστολές δανείων και επιδοτήσεις μέσα από τη ‘’ΓΕΦΥΡΑ’’ , αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη η συζήτηση για διαγραφή μέρους των οφειλών, ώστε να απελευθερωθούν οι επαγγελματίες και οι πολίτες από ένα δυσθεώρητο χρέος που δε θα αποπληρωθεί ποτέ. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση αλλά έχει βάση και ήδη αρκετοί φορείς το ζητούν και στην Ελλάδα. Αλλιώς, κάτω από το βάρος των χρεών, χιλιάδες επαγγελματίες θα αναγκαστούν να χρεοκοπήσουν, χωρίς να τους προσφέρεται εναλλακτική πρόταση.

  1. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί μια δεύτερη ευκαιρία για τον κόσμο της αγοράς;

Σε καμία περίπτωση. Όποιος πτωχεύσει, δε θα μπορέσει να κάνει ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα, αφού καμία τράπεζα δε θα τον δανείσει. Άρα, για ποια δεύτερη ευκαιρία μιλάμε; Οι οφειλέτες θα πρέπει να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πιστωτών (των τραπεζών), αλλιώς θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας τους. Και αν έχουν χαρακτηριστεί ‘’δόλιοι’’ –επειδή δανείστηκαν πάνω από τις δυνατότητές τους προ κρίσης και όχι γιατί δεν εξυπηρετούσαν το δάνειό τους- τότε δε θα απαλλαγούν από τα χρέη τους ακόμα και αν πτωχεύσουν! Αυτό επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους δανειολήπτες σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Οι δανειολήπτες χάνουν το σπίτι τους και μόνο κάποιες λίγες περιπτώσεις συμπολιτών μας, με πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορέσουν να μείνουν ως ενοικιαστές στο σπίτι τους. Αυτή είναι η μέριμνα της κυβέρνησης για τη μεσαία τάξη;

  1. Ο προϋπολογισμός του 2021 τι μας επιφυλάσσει;

Αυξημένα έσοδα από φόρους σε σχέση με φέτος, όταν η αγορά είναι κλειστή και κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει. Το πρώτο δίμηνο του 2021 η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει περισσότερα έσοδα από το αντίστοιχο δίμηνο του 2020!

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει, δυστυχώς, πάρα πολλά μηδενικά: 0 ευρώ για αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω covid-19, 0 ευρώ για επιδόματα μακροχρόνια ανέργων, 0 ευρώ για εποχικά απασχολούμενους στον τουρισμό, 0 ευρώ για ενίσχυση επιχειρήσεων και αρκετά άλλα μηδενικά που δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης. Μειωμένες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, παρά το ότι αποτέλεσε το ασφαλές καταφύγιο των πολιτών και στις δύο φάσεις της πανδημίας. Μοναδική εξαίρεση, η αύξηση των δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αμυντική θωράκιση και την ενίσχυση των εξοπλισμών, κάτι για το οποίο φώναζε το Κίνημα Αλλαγής ένα χρόνο πριν. Σας θυμίζω ότι, ακριβώς επειδή είχε μειωθεί ο σχετικός προϋπολογισμός του 2020, είχαμε καταψηφίσει τη μείωση των αμυντικών δαπανών, κάτι για το οποίο δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις.

https://www.politischios.gr/politiki/e-oikonomia-khreiazetai-sterixe-kai-okhi-uposkheseis

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο