Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Καταδίκη της Ρωσίας χωρίς αστερίσκους-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΤΑ ΝΕΑ”
-Βλέποντας τα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στην Ουκρανία, πιστεύετε ότι η αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι αρκετή; Πώς πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί στο σκηνικό που δημιουργείται;
Είναι δεδομένη η καταδίκη της Ρωσίας χωρίς αστερίσκους. Η εισβολή και η παραβίαση της κυριαρχίας μιας ανεξάρτητης χώρας δεν έχει καμία νομιμοποίηση.
Η αρχική αντίδραση της Δύσης ήταν αμήχανη, οι πρώτες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν δε θεωρώ ότι είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Αν θέλουμε να γίνεται αποδεκτό το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει περιθώριο να κάνουν κάποιοι ‘’εκπτώσεις’’, ούτε να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Και φυσικά αναφέρομαι στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματός της, η οποία παρά το ότι συνιστά ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν αντιμετωπίστηκε με ενιαίο και απόλυτο τρόπο από τους συμμάχους.
Εύχομαι και ελπίζω οι τελευταίες εξελίξεις να βοηθήσουν ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η Ε.Ε θα αποκτήσει ισχύ όταν αποκτήσει αμυντική ισχύ και κοινή εξωτερική πολιτική πέρα από τα αποκλίνοντα και στενά συμφέροντα κάποιων χωρών.
Η Ελλάδα οφείλει να είναι στην πρωτοπορία αυτών των πρωτοβουλιών αλλά και να σταματήσει να είναι παρακολούθημα. Είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την επιβολή των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
–Κύριε Κατρίνη, μετά τις αλλαγές στην ηγεσία (και κατ’ επέκταση, στην ΚΟ), το ΚΙΝΑΛ έχει μπει στο επίκεντρο της προσοχής και κοινοβουλευτικά. Πώς απαντάτε στις επιθέσεις περί ίσων αποστάσεων;
Δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις, τηρούμε μεγάλες αποστάσεις από αυτό που αποπνέουν ως πολιτική φιλοσοφία και πρακτική, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί οι Έλληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη πολιτική πρόταση. Η επιλογή αυτής της χώρας δεν μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο επιλογές δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.
–Ποιο είναι το περιεχόμενο της «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης» που το ΚΙΝΑΛ θέλει να επιβάλει στις επόμενες εκλογές; Αφορά και τις συνεργασίες;
Το περιεχόμενο της διακυβέρνησης συνδέεται με το αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας και οφείλει να είναι υπόθεση των πολλών και όχι των λίγων . Συνδέεται με μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, με ένα σύγχρονο πατριωτισμό, με προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις .
Είναι δεδομένο ότι όσοι μας βλέπουν ως ‘’βολικούς’’ εταίρους, δε βλέπουν με καλό μάτι το περιεχόμενο αυτής της διακυβέρνησης, όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς.
–Το σύνθημα του Ν. Ανδρουλάκη προεκλογικά ήταν «αλλαγή γενιάς». Μπορεί αυτό να συμβεί και με τους ψηφοφόρους; Πώς προσεγγίζετε σήμερα τους 40άρηδες;
Η αλλαγή γενιάς δεν είναι μια μονοσήμαντη αντίληψη. Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και φυσικά στους νέους ανθρώπους, το πιο ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι. Το ΠΑΣΟΚ έγινε κυρίαρχη πολιτική δύναμη όταν εξέφρασε τους νέους, όταν έδωσε διέξοδο στις αγωνίες και στα όνειρά τους, όταν τους έδωσε φωνή και ελπίδα.
Τους νέους σήμερα δεν τους προσεγγίζεις με συνθήματα, φιλοδωρήματα και υποσχέσεις. Αυτά τα αφήνουμε στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς θα προχωρήσουμε με προτάσεις, θέσεις και καθαρές δεσμεύσεις. Για να ξέρουν οι νέοι τι σημαίνει η ψήφος που θα δώσουν στο Κίνημα Αλλαγής, για να ξέρουν ότι αυτή η ψήφος θα μεταφραστεί σε πολιτικές που τους αφορούν.
–Σ’ αυτή την φιλοσοφία εντάσσεται και η πρωτοβουλία που πήρατε για το ιδιωτικό χρέος;
Το ιδιωτικό χρέος, το οποίο υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ, αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το αδιέξοδο, δε ζουν στην κανονικότητα αλλά ζουν με το άγχος και με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, ενώ οι οφειλές σε εφορία, ταμεία, τράπεζες, funds, εταιρείες ενέργειας μεγαλώνουν διαρκώς.
Η ορθολογική διαχείριση και αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους είναι κομβικής σημασίας για τη χώρα, αφού συνδέεται με την κοινωνική σταθερότητα αλλά και με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.