Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη μακράς πνοής- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ iEidiseis.gr
«Στην πολιτική πέρα από τα πρόσωπα , κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ιδέες που κινητοποιούν και συγκινούν τους ανθρώπους και αλλάζουν την κοινωνία», επισημαίνει σε ερώτηση εάν απαιτείται αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση του κόμματος»
«Η κυβέρνηση πλησιάζει στο σημείο της απόλυτης σύγκρουσής της με την πραγματικότητα», διαμηνύει ο Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας πως «τα ψέματα τελειώνουν, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες βρίσκονται στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης από την εποχή των μνημονίων».
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη μακράς πνοής, το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται την επικοινωνιακή του εικόνα και να τηρεί ισορροπίες στο εσωτερικό της παράταξής του. Αποτελεί μια νεοσυντηρητική εκδοχή, χωρίς, όμως, έμπνευση και όραμα για την Ελλάδα και για τους Έλληνες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής στη συνέντευξη που παραχωρεί στο iEidiseis, ενώ συμπληρώνει: «Η προφανής αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει ρεαλιστικό αντιπολιτευτικό λόγο στη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί αλαζονικές τάσεις στη Νέα Δημοκρατία, τα στελέχη της οποίας θεωρούν ότι θα παραμείνουν στην εξουσία για πολλά χρόνια».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και η απάντηση του Μιχάλη Κατρίνη στο ερώτημα εάν προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ, πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, όπως κάποιοι επιμένουν στο παρασκήνιο. «Στην πολιτική πέρα από τα πρόσωπα , κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ιδέες που κινητοποιούν και συγκινούν τους ανθρώπους και αλλάζουν την κοινωνία. Πάρα το ότι ζούμε στην εποχή των προσώπων, πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική μάχη θα κερδηθεί και πάλι στο πεδίο των ιδεών και των θέσεων. Είμαι ο τελευταίος που σε αυτή τη συγκυρία, θα τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια. Όταν έρθει η ώρα, είμαι βέβαιος ότι θα τοποθετηθούμε όλοι με γνώμονα το μέλλον και την προοπτική της παράταξης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
– Πώς κρίνετε έως τώρα την κυβέρνηση κ. Κατρίνη; Κυρίως στον τομέα της οικονομίας, των μέτρων για την κοινωνία και την αντιμετώπιση της νέας φάσης της πανδημίας;
-Η κυβέρνηση πλησιάζει στο σημείο της απόλυτης σύγκρουσής της με την πραγματικότητα. Τα ψέματα τελειώνουν, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες βρίσκονται στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης από την εποχή των μνημονίων. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν αναποτελεσματικά, δεν εξασφάλισαν ρευστότητα στην αγορά και δεν έδωσαν τις αναγκαίες ανάσες στις επιχειρήσεις. Οι πρόσφατες έρευνες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνουν την άσχημη εικόνα, την πτώση του τζίρου, την ανασφάλεια των επαγγελματιών.
Ακόμα και στο ζήτημα της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχεδιασμό που είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και «φωτογραφίζει» συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απουσιάζουν από την ατζέντα της κυβέρνησης, τη στιγμή που η ανεργία αυξάνεται και η ημιαπασχόληση εδραιώνεται ως το κυρίαρχο μοντέλο εργασίας.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς, καταργώντας την προστασία της πρώτης κατοικίας και παραδίδοντας τους αδύναμους δανειολήπτες στο έλεος των funds.
Όσον αφορά στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει στρατηγική. Τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό του Ιουλίου διαδέχτηκαν οι παλινωδίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αντιφατικές κινήσεις στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Η πρόσφατη δήλωση αδυναμίας του ΕΚΕΑ να δεχτεί για μία εβδομάδα τεστ για τον έλεγχο του covid-19 πιστοποιεί την έλλειψη προετοιμασίας και σωστής οργάνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Και όλα αυτά, τη στιγμή, που αναμενόταν η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, αφού αυτός ήταν και ο λόγος μετάθεσης της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
-Εκτιμάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ηγέτης μακράς πνοής; Ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και την επόμενη τετραετία;
-Ηγέτης μακράς πνοής είναι εκείνος που με τις πράξεις και τις επιλογές του αλλάζει τη χώρα και όχι αυτός που απλά κερδίζει τις εκλογές γιατί οι πολίτες τιμωρούν τον προκάτοχο του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη μακράς πνοής, το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται την επικοινωνιακή του εικόνα και να τηρεί ισορροπίες στο εσωτερικό της παράταξής του. Αποτελεί μια νεοσυντηρητική εκδοχή, χωρίς, όμως, έμπνευση και όραμα για την Ελλάδα και για τους Έλληνες.
Η προφανής αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει ρεαλιστικό αντιπολιτευτικό λόγο στη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί αλαζονικές τάσεις στη Νέα Δημοκρατία, τα στελέχη της οποίας θεωρούν ότι θα παραμείνουν στην εξουσία για πολλά χρόνια. Θα τους προέτρεπα να είναι πιο εγκρατείς αλλά και πιο προσεκτικοί, αφού ο πολιτικός χρόνος συχνά είναι πιο πυκνός από το συμβατικό. Και αυτό αποδείχθηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
-Στο πεδίο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής γιατί -σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις-δεν κερδίζει ποσοστά; Τι χρειάζεται να διορθωθεί; Μήπως πολύ κόσμος σας βλέπει ως συμπληρωματική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας;
-Το Κίνημα Αλλαγής έχει πολιτικές θέσεις που υπερτερούν σε σύγκριση με τις θέσεις που διατυπώνει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις αυτές ,όμως, δύσκολα φτάνουν στον απλό πολίτη. Και αυτό αποτελεί και δική μας ευθύνη. Δεν μας ταιριάζουν τα μονοψήφια ποσοστά των δημοσκοπήσεων και αυτό μας προβληματίζει έντονα, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. Σε αυτή την πορεία συνεχίζουμε αταλάντευτα, με αυτόνομο λόγο και διακριτή στάση και, προφανώς, δεν μας ενδιαφέρει να λειτουργήσουμε ως συμπληρωματική δύναμη κανενός. Εξάλλου, κάτι τέτοιο δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ιδεολογικός αντίπαλος ήταν και παραμένει η Νέα Δημοκρατία.
Οι άνθρωποι που μας στήριξαν και μας στηρίζουν αλλά και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θέλουν επιτέλους να δουν μια νέα και ισχυρή δημοκρατική παράταξη που θα πρωταγωνιστήσει και θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη νεοσυντηρητική κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Για το Κίνημα Αλλαγής αυτός είναι ο μεγάλος πολιτικός στόχος: να διαμορφώσει μια νέα, ισχυρή και προοδευτική πλειοψηφία .
-Κάποιοι επιμένουν –για να είμαι δίκαιος, στο παρασκήνιο- πως προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση του κόμματος, πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας.
-Στην πολιτική πέρα από τα πρόσωπα , κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ιδέες που κινητοποιούν και συγκινούν τους ανθρώπους και αλλάζουν την κοινωνία. Πάρα το ότι ζούμε στην εποχή των προσώπων, πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική μάχη θα κερδηθεί και πάλι στο πεδίο των ιδεών και των θέσεων. Είμαι ο τελευταίος που σε αυτή τη συγκυρία, θα τροφοδοτήσει την εσωστρέφεια. Όταν έρθει η ώρα, είμαι βέβαιος ότι θα τοποθετηθούμε όλοι με γνώμονα το μέλλον και την προοπτική της παράταξης.
Το Κίνημα Αλλαγής χρειάζεται ενότητα, το μεγάλο διακύβευμα είναι να βρούμε τον τρόπο να συνομιλήσουμε ξανά με τους δημοκρατικούς πολίτες που απομακρύνθηκαν ,κάνοντας άλλες επιλογές. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει και πάλι να αποτελέσει τον κύριο και αυθεντικό εκφραστή των πολιτών που διαφωνούν με τις συντηρητικές επιλογές και τη συντηρητική παράταξη. Πρέπει και πάλι να ανακτήσουμε την ιδεολογική ηγεμονία και την άμεση επαφή με τα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά μας στήριζαν. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ απογοητεύτηκε, δοκίμασε άλλες επιλογές και πλέον περιμένει από εμάς να εμπνεύσουμε και πάλι .
-Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δεν πρέπει να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χώρων; Και μήπως στην πορεία θα χρειαστούν και κοινές δράσεις για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής;
-Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι λογικό να τέμνονται στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, έστω και με διαφορετική κατεύθυνση. Αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούν, ούτε όμως είναι μεμπτό να υποστηρίξει ένα κόμμα την πρόταση που κατέθεσε ένα άλλο κόμμα. Για παράδειγμα, την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας την υποστήριξαν επισήμως όλα τα κόμματα, πλην της Νέας Δημοκρατίας. Το ζητούμενο, επομένως, δεν είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά να ασκείται ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, κάτι που κάνει μόνο το Κίνημα Αλλαγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί πραγματική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία, ίσως γιατί με τη σημερινή του μορφή και μετά από την μετάλλαξη του, έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με τη Νέα Δημοκρατία, από όσα νομίζουν κάποιοι. Υπάρχουν δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στη λογική των παραχωρήσεων προς την Τουρκία, όπως υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις και στη σημερινή κυβέρνηση. Ουσιαστικά, μιλάμε για την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Υπάρχουν όμως ενεργοί πολίτες, δημοκρατικοί πολίτες που αναζητούν κάτι διαφορετικό, μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας με δυναμικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά. Και η πρόταση αυτή διαμορφώνεται μέσα στην κοινωνία, η κοινωνία την επιβάλλει.
– Τι σας κάνει περισσότερο ανήσυχο στα ελληνοτουρκικά;
-Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική στάση της, εφαρμόζοντας μια αναθεωρητική στρατηγική εδώ και πάρα πολύ καιρό, θέλει να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της, να μας σύρει σε διάλογο με την απειλή πολέμου. Η απάντηση πρέπει να είναι σαφής και ξεκάθαρη: καμία συζήτηση πέραν της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας.
Αυτό που με ανησυχεί είναι η αδυναμία δύο υπερεθνικών οργανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθούν την πραγματικότητα και τους κινδύνους που απορρέουν από τις επιλογές της Τουρκίας. Η αδυναμία αυτή υπονομεύει τη συνοχή και την αξιοπιστία τους. Δεν μπορεί η Ε.Ε να υιοθετεί κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και να σφυρίζει αδιάφορα όταν μια τρίτη χώρα απειλεί δύο χώρες-μέλη της όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Με αυτό τον τρόπο όμως η Ε.Ε δεν θα γίνει ποτέ ένας μεγάλος και υπολογίσιμος παίκτης στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Οι διπλωματικές αποδοκιμασίες δεν αρκούν, ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι να αποδείξουν εμπράκτως ότι θεωρούν τα ελληνικά σύνορα και ευρωπαϊκά σύνορα.
– Με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας;
-Νομίζω ότι, ως χώρα, πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τον Ανδρέα Παπανδρέου, να αντλήσουμε διδάγματα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο ίδιος την τουρκική επιθετικότητα.
Η Ελλάδα είναι παράγων ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, λειτουργώντας ως δύναμη αποτρεπτικής ισχύος. Απαιτούνται πρωτοβουλίες σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.
Ακρογωνιαίος λίθος είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, ένας επιθετικός γείτονας δεν αντιμετωπίζεται με την επίκληση μόνο του διεθνούς δικαίου, η αμυντική και στρατιωτική ισχύς είναι αυτή που λειτουργεί αποτρεπτικά.
Χρειάζεται όμως να γίνουμε «απρόβλεπτοι», να εγκαταλείψουμε τα φοβικά σύνδρομα και να αποκτήσουμε φαντασία στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Να δούμε τη μεγάλη εικόνα και κυρίως την εικόνα της επόμενης μέρας που διαμορφώνεται στην περιοχή μας. Η αδυναμία του ΝΑΤΟ να εκλογικεύσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας , αφήνει ένα κενό. Το κενό αυτό θα καλυφθεί από χώρες που κινούνται εντός του δυτικού συστήματος ασφαλείας, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να συμμετέχει ισότιμα στις γεωπολιτικές και αμυντικές συμμαχίας της επόμενης μέρας, που ίσως δεν είναι πολύ μακριά.