Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Οι σκληροί του μικροφώνου-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΕΦΣΥΝ”
Είναι πλέον εμφανές ότι τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε μπροστά σε μια ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του οργανωμένου εγκλήματος που μετριέται καθημερινά με αίμα.
Πιθανόν η πανδημία να συρρίκνωσε τα κέρδη υπερ-τοπικών συμμοριών και να δημιούργησε την ανάγκη αναδιανομής στα κέντρα και τους πυλώνες του υποκόσμου. Πιθανόν, επίσης, η δεκάχρονη οικονομική κρίση να έδωσε την ευκαιρία στο οργανωμένο έγκλημα να απλωθεί σε νέους χώρους και ανθρώπους.
Και η κυβέρνηση; Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη;
Η κυβέρνηση παρακολουθεί και ο κ.Χρυσοχοΐδης καταγγέλλει…
Καμία ουσιαστική ενέργεια, κανένα σχέδιο εν εξελίξει, κανένας προγραμματισμός, καμία ένδειξη ανάληψης της πολιτικής ευθύνης.
Αιφνιδίως, από την εικόνα ‘’εξαφανίστηκε’’ και ο κ Μητσοτάκης, ο οποίος δεν καλεί πλέον τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες σε έκτακτες συσκέψεις, προκειμένου ο ‘’πανταχού παρών’’ πρωθυπουργός να ζητήσει την ‘’άμεση εξιχνίαση της δολοφονίας’’ όπως έγινε στην περίπτωση του Γιώργου Καραιβάζ.
Το δόγμα ‘’νόμος και τάξη’’, στο οποίο τόσο πολύ είχε επενδύσει η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αντιπολίτευση, αποδείχθηκε άλλο ένα αδειανό πολιτικό πουκάμισο όταν έγινε κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία υπερεπένδυσε στην ‘’ πάταξη της ανομίας’’, με επικοινωνιακού τύπου ‘’επιχειρήσεις’’, φτάνοντας ακόμα και στην υπερ-στοχοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και το έκανε αφενός, γιατί η ανομία συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί την κοινωνία και δημιουργεί οργή και ανασφάλεια, αφετέρου γιατί έφτιαξε ένα λαϊκίστικό αφήγημα με μείγμα χαμηλής παραβατικότητας και εγκληματικότητας, προκειμένου να ιδεολογικοποιήσει το πρόβλημα και να αλιεύσει από τις ακροδεξιές ψήφους.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν η υπερφόρτωση της αστυνομίας με υποθέσεις παραβατικότητας και κοινωνικής διαμαρτυρίας που είχαν, όμως, ιδεολογικό προσανατολισμό, συνιστώντας έναν ακόμα λόγο της σημερινής αναποτελεσματικότητας της υπηρεσίας και της αμηχανίας της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την απόρρητη έκθεση που κατέθεσε ο κ Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρατίθενται τα ονόματα μελών συμμοριών με ομάδες που δρουν σε όλη τη χώρα και συνδέονται εκτός της προστασίας, με εμπόριο όπλων, trafficking, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, ενώ βρίσκονται πίσω από επιθέσεις σε δικαστικούς, αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Και μετά την έκθεση τι; Εξαντλήθηκε ο ρόλος του υπουργού;
Το οργανωμένο έγκλημα, εκτός όλων των μεγάλων κοινωνικών δεινών που προκαλεί και τον απάνθρωπο φόρο αίματος που ζητάει, έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια τη δημοκρατία: γιατί δεν υπάρχει δημοκρατία με κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες και δεν υπάρχει θεσμός της πολιτείας που να μην κινδυνεύει με διάβρωση από το μαύρο χρήμα ή τις απειλές του οργανωμένου εγκλήματος.
Το οργανωμένο έγκλημα χρειάζεται οργανωμένη και αποφασιστική απάντηση και όχι επικοινωνιακή διαχείριση.
Τώρα, η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για διακομματικό και συναινετικό σχέδιο αντιμετώπισης.
Τώρα, πριν να είναι αργά.
Είναι θέμα δημοκρατίας.