Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Ομιλία Μιχάλη Κατρίνη στη 2η συνεδρίαση της ΚΠΕ του κινήματος αλλαγής
Συντρόφισσες-σύντροφοι,
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 3ου και πλέον επαχθούς προγράμματος, με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου, απουσιάζει η ουσιαστική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή κατάσταση στη χώρα.
Απουσιάζει ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ κομμάτων, φορέων, θεσμών για τις αναπτυξιακές, οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες που πρέπει να υιοθετήσουμε ως χώρα ώστε να γίνουμε αυτοδύναμοι πολιτικά, δημοσιονομικά, παραγωγικά και θεσμικά.
Το αφήγημα της καθαρής εξόδου διαψεύστηκε πριν καν ειπωθεί, μαζί και με τις προσδοκίες των πολιτών για βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Τα συνθήματα του κ. Τσίπρα δεν μπορούν να συσπειρώσουν ούτε τα στελέχη του.
Την ίδια στιγμή πυκνώνει η ανησυχία σχετικά με την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ενώ στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM παρατηρείται επιτάχυνση των εξελίξεων, χωρίς εθνική στρατηγική, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.
Η στάση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, εθνικά υπεύθυνη και σε πλήρη αρμονία με την κοινά συμφωνημένη εθνική γραμμή, δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικό πλιάτσικο και εθνολαϊκισμό ala carte.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε πρόταση διατυπωθεί, όπως σωστά είπε η
πρόεδρός μας, ειδικά όταν αυτή δεν είναι προϊόν εθνικής συνεννόησης, με τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες. Και στο θέμα αυτό, δεν επιτρέπονται αποκλίσεις, εντός της παράταξής μας.
Οι παλινωδίες στην οικονομία και τα εθνικά θέματα δε νομιμοποιούν τη σημερινή κυβέρνηση να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη χώρα και επιβάλλουν την προσφυγή στις κάλπες.
Το αίτημά μας για πρόωρες εκλογές είναι στέρεο, αφορά στη χώρα και το μέλλον και δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που μας οδηγούν τεχνητά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Εκλογές που θα διεξαχθούν σε κλίμα έντασης που θα αναπαράγει η πόλωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα συμπιέζει οποιαδήποτε άλλη επιλογή, άρα και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο κ.Τσίπρας εργαλιοποιεί τις εκλογές της αυτοδιοίκησης για να αυτοανακηρυχθεί ηγέτης του αντιδεξιού μετώπου, το οποίο θέλει να συγκροτήσει ο ίδιος στο κοινοβούλιο, τους δήμους και τις περιφέρειες;
Φίλες-φίλοι,
Η προαναγγελόμενη πόλωση ευνοεί ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα-Μητσοτάκη στους τακτικισμούς τους. Δε συμφέρει τη χώρα, δεν επιτρέπει στην παράταξή μας να αξιολογηθεί ορθά από τους σαστισμένους και απογοητευμένους πολίτες
Η επαναφορά της πρότασης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για τον εκλογικό νόμο, με αναλογικότερη εκπροσώπηση και μικρότερο bonus, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και ψήφο στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να ιεραρχηθεί και να προταχθεί.
Γιατί είναι η πρόταση που διασφαλίζει πραγματικά την εθνική συνεννόηση μετά τις εκλογές, απελευθερώνει τους πολίτες από τεχνητά διλήμματα (αυτοδυναμία ή μη, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) και διασφαλίζει ομαλότητα και πολιτική ηρεμία στη χώρα, με τη στάση του ΣΥΖΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση να αποτελεί άλυτο γρίφο ως σήμερα.
Και αν την αισθητική του ΣΥΡΙΖΑ τη βιώνουμε στο πετσί μας τα τελευταία 8 χρόνια και ορθά αποκλείσαμε κάθε περιθώριο προνομιακής συζήτησης πριν αλλά και μετά τις εκλογές, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε πολιτική ή κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ ως το μη χείρον βέλτιστον;
Μόλις πρόσφατα, ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης εγκατέλειψε τις εξαγγελίες για περισσότερες και καλύτερες δουλειές μέσα από επενδύσεις και ανάπτυξη, υποσχόμενος διεύρυνση του κύκλου δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Είναι άραγε αυτή η εναλλακτική πρόταση που αναζητούν οι πολίτες;
Η Νέα Δημοκρατία κινείται φοβικά και αρνητικά στα περισσότερα θέματα που αφορούν ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα, στα οποία παρατηρείται συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής με το ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερο τα στελέχη της συντηρητικής παράταξης ταυτίζονται με τον ακροδεξιό Καμμένο, παρά θυμίζουν μια φιλελεύθερη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή παράταξη.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ υπερασπίζονται ακόμα την καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή με τις γνωστές συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα.
Η κρίση, προϊόν της ανεύθυνης πολιτικής τους οδήγησε σε περιπέτεια τη χώρα, κόστισε στους πολίτες αλλά και συρρίκνωσε δραματικά την παράταξή μας η οποία σήκωσε μόνη της το βάρος. Αυτό μπορεί να μην ενδιαφέρει όλους όσοι μετέχουν σήμερα στο εγχείρημα μας, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όμως με αφορά και με πληγώνει.
Το μήνυμά μας προς τους πολίτες πρέπει να είναι καθαρό : επιδιώκουμε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων και μόνο. Τα κόμματα που έλαβαν την πρώτη εντολή στις τελευταίες αναμετρήσεις, να αναλάβουν επιτέλους και αυτά την ευθύνη που τους αναλογεί.
Φίλες-φίλοι,
Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι ένας νέος πολιτικός χώρος, ο οποίος αποτελεί τη συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα. Αν και δεν έχουμε όλοι την ίδια αφετηρία, πρέπει να συμφωνήσουμε στην ιστορική μας προσφορά στη χώρα και στα αρκετά θετικά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε πολλοί περισσότεροι για το τι κρατάμε και τι αφήνουμε οριστικά πίσω και όχι να διαγκωνίζονται στελέχη για το ποιοι θα αποποιηθούν περισσότερο ή πιο γρήγορα την πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όποιον αναζητά πολιτικό ρόλο ή πολιτική επιβίωση. Ως κίνημα αρχών και αξιών, δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο υποδοχής τυχοδιωκτών.
Αυτές τις συμπεριφορές τις ζήσαμε στο πετσί μας, μας πλήγωσαν, πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης και δεν πρέπει να τις επιτρέψουμε στο ξεκίνημα αυτού του χώρου.
Συντρόφισσες – σύντροφοι,
Η οργανωτική μας συγκρότηση θα μας επιτρέψει να κινητοποιήσουμε τη βάση μας και να ενεργοποιήσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό εν’όψει των κρίσιμων πολιτικών αναμετρήσεων, κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών.
Η εκλογή δημοτικών οργανώσεων είναι ένα θετικό βήμα, το οποίο πρέπει να πιστωθεί στο Μανώλη, αφού ουσιαστικά αποτελούν την πρώτη αμεσοδημοκρατική διαδικασία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην προεδρία.
Η αξιολόγηση των στελεχών μας από τη βάση της παράταξης είναι αναγκαία και προωθητική συνάμα, χωρίς μεροληψία και αποκλεισμούς. Τη ζητούν τα μέλη, τη χρειάζονται τα στελέχη.
Αυτή η διαδικασία καλό θα ήταν να συνεχιστεί και με την εκλογή νομαρχιακών οργανώσεων το φθινόπωρο, εφ’όσον δεν μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές, μιας και οι νομαρχιακές οργανώσεις έχουν βαρύνοντα ρόλο, βάσει του καταστατικού, σε μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις.
Φίλες-φίλοι,
Η πολιτική μας αναβάπτιση δε θα προέλθει από την βούλησή μας μας να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ ή να αποδυναμωθεί η εναλλακτική της ΝΔ μέσα από μια δοκιμασμένη αντιδεξιά ρητορική. Ούτε βεβαίως από την επιθυμία μας για κατάληψη της δεύτερης θέσης.
Τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής των δυσαρεστημένων πολιτών, που αποτελούν και τη μεγάλη δυνητική δεξαμενή μας. Οι αγωνίες και οι φιλοδοξίες μας δε συγκινούν, ούτε αρκεί η ενότητα για να πείσουμε και να
εμπνεύσουμε. Δύσκολη έννοια, βέβαια, η έμπνευση τη σημερινή εποχή, για όλο το πολιτικό σύστημα.
Ο επαναπατρισμός των πάλαι ποτέ ψηφοφόρων μας δεν είναι ούτε εύκολος ούτε αυτονόητος, αφού οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά και η κοινωνία έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Ο συναισθηματικός δεσμός με το ΠΑΣΟΚ δεν αρκεί.
Τα κόμματα μόνο όταν εκφράζουν κοινωνικά και ταξικά αιτήματα ενισχύονται πολιτικά και εκλογικά. Αιτήματα, ερωτήματα και διλήμματα που τίθενται από την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί και όχι όπως την ξέραμε, αλλά και από τα κόμματα που διαμορφώνουν την ατζέντα. Γιατί δεν μπορούμε εμείς να καθορίζουμε την ατζέντα όπως τη θέλουμε, όσο και αν το θέλουμε
Στις συνθήκες πόλωσης και φόβου που θα διαμορφωθούν, οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένες επιλογές, επιλογές που δεν θα τους ικανοποιούν όλους. Που θα έχουν πρόσημο ιδεολογικό, κοινωνικό και ταξικό, αφού ιεραρχήσουμε ποιους θέλουμε αυθεντικά να εκπροσωπήσουμε σε μια κοινωνία που μεταλλάσσεται δραματικά.
Θα κάνουμε αγώνα για την αύξηση του κατώτατου μισθού; Θα διατηρήσουμε τις κοινωνικές παροχές που ισχύουν σήμερα ή όχι; Θα μειώσουμε τα ταξικά εμπόδια στη γνώση και στην εργασία; Θα επαναφέρουμε τα κίνητρα στον πρωτογενή τομέα; Θα αποποινικοποιήσουμε την έννοια της επιχειρηματικότητας που στοχεύει στο κέρδος;
Αυτά και πολλά άλλα έχουμε χρόνια να τα συζητήσουμε και πρέπει να τα συζητήσουμε και να καταλήξουμε με σαφήνεια στις αποφάσεις μας. Γιατί δε συμφωνούμε σε πολλά μεταξύ μας
Η πολυφωνία δεν είναι πλούτος, περισσότερη σύγχυση προκαλεί παρά προσθέτει. Ο εξαντλητικός διάλογος πρέπει να οδηγεί σε αποφάσεις που θα γίνονται σεβαστές και θα τηρούνται, ακόμα και από όσους διαφωνούν.
Συντρόφισσες-σύντροφοι,
Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και καθοριστικές για το μέλλον του τόπου μας. Η παράταξή μας θα είναι και πάλι η αξιόπιστη και υπεύθυνη φωνή που χρειάζεται η χώρα.
Είμαι αισιόδοξος ότι η δική μας φωνή θα δυναμώνει και η δική μας πρόταση θα είναι η επιλογή όλο και περισσότερων πολιτών.
Μέσα από το διάλογο, τις πρωτοβουλίες, την παρουσία μας, αλλά κυρίως τις επιλογές μας, θα γίνουμε σύντομα πρωταγωνιστές.
Αρκεί να το πιστέψουμε, να το παλέψουμε και τότε θα πείσουμε και θα πετύχουμε!
Καλό μας αγώνα.