Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Στη δημοκρατική παράταξη ταιριάζει μόνο ο πρωταγωνιστικός ρόλος- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ “ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”
- Η Πρόεδρος του Κινήματος, Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος «πρώτη πράξη μιας πολιτικής αντεπίθεσης». Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλη η συγκυρία για δυναμική επάνοδο του Κινήματος Αλλαγής;
Τις συγκυρίες τις διαμορφώνουμε εμείς. Το Κίνημα Αλλαγής άντεξε στην πόλωση και την προσπάθεια του κ. Τσίπρα, αλλά και του κ. Μητσοτάκη να μας συρρικνώσουν στελεχιακά και εκλογικά. Η επάνοδος της παράταξης θα είναι δυναμική, γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια και για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Με εξωστρέφεια, με διάλογο, με θεσμική λειτουργία, με ενότητα και πίστη στο στόχο μας, δυναμώνουμε την παράταξη και κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.
2. Το Κίνημα Αλλαγής κατέκτησε το διακηρυγμένο στόχο του, αυτόν της τρίτης θέσης, στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;
Στη δημοκρατική παράταξη δεν ταιριάζει ούτε ο δεύτερος, ούτε ο τρίτος ρόλος, αλλά μόνο ο πρωταγωνιστικός. Στρατηγική μας επιλογή είναι να ταρακουνήσουμε και να αναδιατάξουμε το πολιτικό σύστημα, με όραμα, αλλά και με ρίσκο.
Πρέπει να ξαναβρεθούμε με τα κοινωνικά στρώματα που εκφράστηκαν για χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, τη μεσαία τάξη, το λαϊκό κόσμο και τους νέους ανθρώπους. Με πολιτικές για τη νέα γενιά, με τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας, με ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
- Σας προβληματίζει η ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών; Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν κατά τη γνώμη σας και προς ποια κατεύθυνση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εγκληματικά λάθη στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και η Νέα Δημοκρατία τα συνεχίζει. Όλοι μιλούν όλοι για διεθνοποίηση του ζητήματος, τη στιγμή που το πρόβλημα έχει γίνει ελληνικό.
Στη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, αλλά και στην εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, η Ελλάδα ήταν απούσα. Οι συμφωνίες αυτές έγιναν ερήμην μας, η χώρα ποτέ δεν έθεσε τους δικούς της όρους, τονίζοντας τις δικές της ανάγκες.
Για παράδειγμα, η Μόρια δημιουργήθηκε από τον υποχρεωτικό εγκλωβισμό όσων κατέφθαναν στα νησιά και από την απαγόρευση μετακίνησης τους, κάτι για το οποίο δεν αντέδρασε η Ελλάδα.
Ποτέ δεν τέθηκε από τη χώρα μας η απαίτηση να γίνεται η ταυτοποίηση και η υποβολή αίτησης ασύλου σε τουρκικό έδαφος, ενώ οι δυνάμεις της Frontex και τα πλοία του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να βρίσκονται στις τουρκικές ακτές και τα τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι στα ελληνικά νησιά γιατί εκεί δραστηριοποιούνται τα δουλεμπορικά κυκλώματα.
Η κυβέρνηση Τσίπρα πούλησε δήθεν ανθρωπισμό και θέρισε ανέμους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πουλάει καταστολή χωρίς αντίκρισμα, παρά την αρχικά καθησυχαστική της στάση. Πολύ φοβάμαι, ότι θα κληθεί σύντομα να θερίσει θύελλες.
- Εκτιμάτε ότι ο νέος εκλογικός νόμος και η ψήφος των ομογενών είναι πεδία ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης; Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρείτε ότι πρέπει να προέρχεται από την προοδευτική παράταξη;
Υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές για να υπάρξει συναίνεση στον εκλογικό νόμο και την ψήφο των ομογενών. Η πρώτη είναι ο ανοιχτός διάλογος, η δεύτερη είναι η διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας και η τρίτη, η αποφυγή μονομερών ενεργειών και άσκησης κομματικών σκοπιμοτήτων. Πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τηρήσει καμία από αυτές τις αρχές για τον εκλογικό νόμο.
Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο και την ψήφο των ομογενών.
Για τον εκλογικό νόμο, η πρόταση αφορά ένα κλιμακωτό μπόνους εδρών που θα είναι πιο αναλογικό προς το ποσοστό που λαμβάνει το κόμμα στις εκλογές, ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα εξόφθαλμων κοινοβουλευτικών αδικιών, αλλά και ακυβερνησίας.
Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είμαστε ξεκάθαρα υπέρ, έχουμε θέσει τις βασικές προϋποθέσεις και περιμένουμε την τελική πρόταση για να τοποθετηθούμε συνολικά, μέσα από τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες του κινήματός μας.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίαρχο κριτήριο για εμάς είναι η επιλογή ενός προσώπου που θα ενώνει και δε θα διχάζει. Η δημοκρατική παράταξη, ρητά και ξεκάθαρα, έχει αποφασίσει να προτείνει πρόσωπο με κύρος και αποδοχή από τον προοδευτικό χώρο. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά τέτοια πρόσωπα.
5. Η κυρία Γεννηματά διαπίστωσε ότι οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας «τα έχουν κάνει πλακάκια», με αφορμή την υπόθεση Novartis. Συμμερίζεστε την ίδια εντύπωση;
Υπάρχουν τρεις βασικές παραδοχές: η πρώτη είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα με άκομψο τρόπο πολιτικοποίησε ένα παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η όλη της προσπάθεια έπεσε στο κενό.
Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να κρατήσει εσωτερικές ισορροπίες, κατευθύνει την υπόθεση διερεύνησης μόνο προς το πρόσωπο του κ. Παπαγγελόπουλου, με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Η τρίτη παραδοχή είναι ότι τα όσα έχουν διατυπωθεί μεταξύ των δικαστικών λειτουργών, μειώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία των θεσμών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Δυστυχώς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Νέα Δημοκρατία μπήκαν ποτέ στην ουσία της υπόθεσης Novartis. Πολύ απλά, δε θέλησαν και δε θέλουν να υπάρξει έρευνα για τα μαύρα ταμεία της εταιρείας και για τα χρήματα που δόθηκαν για να προωθηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας.
- Με ορίζοντα τη Συνδιάσκεψη του κόμματός σας τον προσεχή Νοέμβριο, είναι επίκαιρο το αίτημα «επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ», όπως αυτό διατυπώθηκε από σειρά στελεχών;
Δεν υπάρχει «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ», γιατί πολύ απλά, τα πιο πολλά στελέχη όπως και εγώ, δε φύγαμε ποτέ από χώρο, τις αρχές και τις ιδέες του. Το ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά και η ψυχή του Κινήματος Αλλαγής. Οι ρίζες μας είναι δεδομένες, δεν αλλάζουν, δεν αλλοιώνονται, δεν ξεριζώνονται, παρά τις επίμονες προσπάθειες κάποιων.
Να σας θυμίσω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 δεν επέστρεψε στην προδικτατορική Ένωση Κέντρου, δεν την κληρονόμησε όπως του ζητούσαν επίμονα τα στελέχη. Αντίθετα, δημιούργησε κάτι νέο και σύγχρονο, εκφράζοντας τα κοινωνικά αιτούμενα της εποχής του και ενσωμάτωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που είχαν τις αναφορές τους στην Ένωση Κέντρου.
Από εκεί και πέρα, την ιστορία μας εμείς οφείλουμε να την τιμούμε και να κρατάμε ψηλά τη σημαία των αξιών μας και των δημοκρατικών αγώνων που διαμόρφωσαν το μεγάλο ρεύμα της Αλλαγής. Κάποιοι άλλοι σηκώνουν με μεγάλη ευκολία τις σημαίες ευκαιρίας, μέσα από πολιτικές συναλλαγές και συμφωνίες για καρέκλες και αξιώματα. Το έκαναν με ευκολία εντός ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να το κάνουν και εκτός, χωρίς αναστολές. Ευτυχώς, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.