Skip to content

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ NEOLAIA.GR

1) Πες μας με 50 λέξεις τι πρέπει να ξέρουμε για σένα.

Γεννήθηκα στο Πελόπιο της Αρχαίας Ολυμπίας, είμαι Οδοντίατρος , παντρεμένος με τον Ιωάννα και έχω δύο γιους.

Η πολιτική μου πορεία και δραστηριότητα είναι σε όλους γνωστή. Αν πρέπει να ξέρει κάτι κάποιος για μένα είναι ότι είμαι συνεπής στις ιδέες μου, είμαι αληθινός σε ότι λέω και σε ότι κάνω.

2) Πες μας με 100 λέξεις γιατί να σε ψηφίσουμε.

Κάθε πολίτης που με ψηφίζει έχει το δικό του κριτήριο. Πιστεύω όμως ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που με στηρίζουν και με εμπιστεύονται συγκλίνουν σε ένα κριτήριο: τη σχέση ειλικρίνειας που έχουμε.

Δεν δίνω υποσχέσεις, ξέρω μόνο να δίνω αγώνες.

Ξέρω να έχω ως σημείο αναφοράς τα πραγματικά προβλήματα. Μια χώρα που δεν εμπνέει τους νέους ανθρώπους, που τους ωθεί στο περιθώριο δεν μπορεί να έχει μέλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ίσως από τα πραγματικά προβλήματα.

3) Τι πρέπει να αλλάξει στα Πανεπιστήμια. (Έως 100 λέξεις)

Δομικά στοιχεία μιας αλλαγής στα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι ο ορθολογισμός, η συναίνεση, ο διάλογος και η αναζήτηση συγκλίσεων και όχι η σύγκρουση, οι εντάσεις και οι μονομερείς αποφάσεις.

Η Παιδεία και κυρίως η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να κινηθούν σύστοιχα με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια μας να προσφέρουν νέα γνωστικά πεδία και αντικείμενα, η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει ένα νέο, ισχυρό και ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

4) Ποια η γνώμη σου για την ψηφιοποίηση του κράτους.

Το Κράτος υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη άμεσα, γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περιττές μετακινήσεις. Παρά τα θετικά βήμα που έχουν γίνει, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα που πρέπει να διανύσουμε για να αποκτήσουμε ένα ψηφιακό κράτος.

Η Ελλάδα έχει χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης, υψηλές χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων , είναι έντονη η αίσθηση του ψηφιακού χάσματος στη χώρα μας ενώ απέχουμε πολύ από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

5) Ποια η γνώμη σου για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη όταν τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και βελτιώνει τη ζωή και το βιοτικό του επίπεδο έχει θετικό πρόσημο.

Υπάρχουν όμως υπαρκτοί κίνδυνοι και στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αναφέρομαι στις περιπτώσεις που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στην κατεύθυνση της κοινωνικής χειραγώγησης ή παραβιάζει την ιδιωτική σφαίρα και τα προσωπικά δεδομένα.

6) Ποια η γνώμη σου για την ανεργία των νέων. (Έως 100 λέξεις)

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων πτυχιούχων (17%) μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,2%), τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία (11,4%) διπλάσια από την ΕΕ,  τη δεύτερη θέση στην ανεργία των νέων (31,3%).

Πρόκειται για θλιβερές επιδόσεις που οφείλονται στη γενικότερη απουσία μιας συμπεριληπτικής πολιτικής για τους νέους, που είναι αόρατοι για τους κυβερνώντες. Και όμως αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Χρειάζονται γενναία και σοβαρά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων ανθρώπων, με πλήρη απασχόληση και καλές αμοιβές.

7) Ποια η γνώμη σου για την αγορά κατοικίας. (Έως 100 λέξεις)

Πολυεπίπεδοι παράγοντες μετατρέπουν το στεγαστικό σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα για τη χώρα , την ελληνική οικογένεια και κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευής κοινωνικής κατοικίας ( η Πορτογαλία εκμεταλλεύτηκε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και κατασκεύασε σχεδόν 30.000 κατοικίες, που διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες. )

Παράλληλα χρειάζονται και άλλα μέτρα όπως η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια αλλά και φορολογικά κίνητρα για την ανακαίνιση κατοικιών που θα διατίθενται για ενοικίαση.

8) Ποια η γνώμη σου για τον αθλητισμό στην Ελλάδα.

Νομίζω ότι είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός μεταξύ ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού. Και στις δύο όμως κατηγορίες, η εικόνα δεν είναι καλή.

Υπάρχει υποχρηματοδότηση του ερασιτεχνικού σωματείου, υποβάθμιση και έλλειψη προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού ενώ το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν αφήνει χώρο και χρόνο στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Σε ότι αφορά στον επαγγελματικό αθλητισμό, δυστυχώς επικρατεί μια άνευ προηγουμένου τοξικότητα που ενισχύει το φανατισμό, υποβαθμίζει το προϊόν και χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για αλλότριους σκοπούς.

9) Ποια η γνώμη σου για τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους.

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν διακριτοί και θεσμικοί ρόλοι στη σχέση Κράτους και Εκκλησίας.

Δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν προσπαθήσει, ποικιλοτρόπως να εργαλειοποιήσουν για κομματικά οφέλη τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει ότι ‘’η Εκκλησία πρέπει να πάψει να είναι παράρτημα του Κράτους ενώ δεν πρέπει να αποτελεί και Κράτος εν κράτει.’’

Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο διαλόγου , ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία, για να οριοθετηθούν, σε θεσμικό επίπεδο, οι διακριτοί ρόλοι.

10) Ποια η γνώμη σου για τη στρατιωτική θητεία.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή με υπαρκτές απειλές για την εθνική της ασφάλεια, δεν είμαστε Λουξεμβούργο. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας περνάει μέσα από την πρόσληψη επαγγελματιών αλλά και από την καθιέρωση θητείας σε κοινωνικές ή άλλες δομές .

Η συζήτηση για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των αναγκών και του σχεδιασμού για την άμυνα της χώρας.

 

https://www.neolaia.gr/ekloges2023persons/michalis-katrinis/

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο