Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν την ιερή αγελάδα για αυτή την κυβέρνηση-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ
Χωρίς αναφορά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κινείται η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση όσα τόνισε μιλώντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
«Τα 41 πρώτα δάνεια του Ταμείου που εγκρίθηκαν δόθηκαν σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, μετά από αξιολόγηση που αφέθηκε εν λευκώ στις τράπεζες»,
σημείωσε ο κ. Κατρίνης ενώ υπογράμμισε ότι η πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικά τόνισε τα εξής σημεία:
● Οι παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μειώθηκαν, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 63,2% και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 4,7 δισ. ευρώ.
● Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, με μισθούς κάτω των 400 ευρώ.
● Το δημόσιο χρέος σήμερα είναι μεγαλύτερο κατά 3 δισ. – μεγαλύτερο ακόμα και από το δημόσιο χρέος πριν γίνει το PSI. Αυτός ο εφιάλτης του χρέους δεν έχει απομακρυνθεί, είναι εδώ.
● Οι Ελληνες πληρώνουν έμμεσους φόρους για τα καύσιμα δύο φορές μεγαλύτερους από τους αντίστοιχους χωρών της Ε.Ε.
● Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Τρία εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και 1,8 εκατ. πολίτες στερούνται βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους.
● Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών έχει εγκλωβιστεί στον κυκεώνα του ιδιωτικού χρέους που ξεπερνά τα 270 δισ. ευρώ,1.200.000 είναι τα «κόκκινα»
δάνεια, ενώ 4.200.000 πολίτες χρωστάνε στην Εφορία. «Ολα αυτά τα προβλήματα που αφορούν τον μέσο πολίτη, τους κανονικούς ανθρώπους,
δεν τα γνωρίζουν ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Γνωρίζουν, όμως, ανθρώπους σαν τον κ. Πάτση, που μπορεί να δανείζεται προνομιακά από τις τράπεζες για να πλουτίσει πάνω στους κόπους μιας ζωής χιλιάδων πολιτών, μέσα από πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας.
»Γνωρίζουν τους παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου που καταγράφουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κέρδους στην Ευρώπη, πουλώντας ρεύμα σε διπλάσιες τιμές από ό,τι το αγόρασαν στο χρηματιστήριο ενέργειας. Και επειδή τους γνωρίζουν, δεν τους αγγίζουν. Τα
μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν την ιερή αγελάδα για αυτή την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Κατρίνης. Ρευστότητα ΜμΕ Για το μείζον ζήτημα της διασφάλισης όρων βιωσιμότητας για τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Κατρίνης, μιλώντας πριν από λίγες μέρες κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Εκθεσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων, με θέμα «Κρίσεις, ελληνική οικονομία και μικρές επιχειρήσεις», εξέφρασε την ανησυχία του ότι «τα προβλήματα των ΜμΕ φαίνεται να μην τυγχάνουν της προσοχής των αρμοδίων της κυβέρνησης, που εδώ και 3,5 χρόνια με δική της ευθύνη έχει αφήσει αβοήθητους δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους. Είναι βέβαιο ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελούσαν μία καλή ευκαιρία για την ενίσχυση των ΜμΕ, ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε η πρόσβαση στα κονδύλια να γίνεται μέσω του τραπεζικού τομέα, οπότε ουσιαστικά αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». «Δεν είναι λίγες οι δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών ότι μόνο όσες επιχειρήσεις πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια θα έχουν τη δυνατότητα λήψης δανείων», ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό την ώρα που, όπως σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος χρήματος. «Στα επιτόκια δανεισμού, από τον Αύγουστο του 2022 βλέπουμε μια οριακή αύξησή τους τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού είναι σημαντικά υψηλότερα για τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις, σε σχέση με τις υπόλοιπες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, με τις πρώτες να δανείζονται με έως και 2,5% υψηλότερο επιτόκιο από τις δεύτερες, δηλαδή ακριβότερο κόστος δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγαλύτερες». Και συμπλήρωσε πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς παράλληλα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν μηδενικά ή αρκετά χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα. Στο φόντο αυτό, όπως είπε ο κ. Κατρίνης, οι προσδοκίες των ελληνικών ΜμΕ από την έναρξη του 2022 κατέγραψαν φθίνουσα πορεία. «Ο δείκτης προσδοκιών των ΜμΕ υποχώρησε στις 48 μονάδες, δηλαδή στα επίπεδα του 2017, όταν η οικονομία βίωνε ακόμα τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους και των capital controls». «Δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί λόγω των δυσμενών συνεπειών, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι προσδοκίες που διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενδέχεται να αποτελούν πρόδρομη ένδειξη εισδοχής της ελληνικής οικονομίας σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού» υπογράμμισε.