Skip to content

Ώρα να τελειώνουμε με τους παντοδύναμους πρωθυπουργούς-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κύριε Κατρίνη, βρισκόμαστε μόλις έξι ημέρες πριν από τις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο πολιτικό χώρο στις συνειδήσεις των πολιτών. Βλέπετε να υπάρχει κίνδυνος ρήγματος στο εσωτερικό του κόμματός λόγω των πιέσεων που θα δεχθεί και μετεκλογικά το ΠΑΣΟΚ; Πως πρέπει να κινηθεί αυτή την εβδομάδα αλλά και μετά τις εκλογές το Κίνημα;

Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει χώρος αλλά ούτε και περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές, μας δεσμεύει όλους η κοινή μας απόφαση αλλά και η εντολή των πολιτών για αυτόνομη πορεία.

Αυτοί που μας θέλουν συμπλήρωμα για να γίνει Πρωθυπουργός ή ο ένας ή ο άλλος, θα απογοητευτούν.

Εμείς , θέτουμε ως προϋπόθεση για να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση, το περιεχόμενο που θα έχει αυτή η κυβέρνηση. Το προγραμματικό πλαίσιο θα πρέπει να περιέχει τις βασικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους πολίτες και στην κοινωνία.

Το είπα και το ξαναλέω: για εμάς, στο ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση έχει νόημα μόνο αν έχει θετικό αποτύπωμα για αυτούς που η σημερινή κυβέρνηση σπρώχνει στο περιθώριο.

Ποιοι είναι αυτοί; οι μικροί επιχειρηματίες, η μεσαία τάξη, οι νέοι άνθρωποι, ο αγροτικός κόσμος , οι πολίτες που απειλούνται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Αυτοί είναι οι δικοί μας συνομιλητές, σε αυτούς απευθυνόμαστε με το πρόγραμμά μας και διεκδικούμε ένα ισχυρό ποσοστό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν λάβει τη διερευνητική εντολή θα θέσει την πρόταση προγραμματικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης και θα κληθούν τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω σε αυτή και να αναλάβουν και την ευθύνη, αν οδηγήσουν τη χώρα ξανά σε εκλογές.

 

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, παρά τις όποιες επιθέσεις έχει εξαπολύσει κατά καιρούς, συνεχίζει να μιλά για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ να βρεθούν πεδία σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ ώστε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση;

Ο κ.Τσίπρας αντιμετωπίζει το ζήτημα των συνεργασιών με όρους πολιτικού τακτικισμού και σκοπιμοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με προγραμματικές συγκλίσεις. Φτάνει να θυμηθεί κανείς τη συνεργασία του με το ακροδεξιό μόρφωμα του κ.Καμμένου και μάλιστα όχι μία αλλά δύο φορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται με επιφανειακούς, συνθηματολογικούς όρους τις συνεργασίες, τις αντιμετωπίζει με όρους πολιτικού τακτικισμού.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας απαιτούν προγραμματική σύγκλιση, αξιοπιστία, διάλογο, αναθεώρηση μειοψηφικών απόψεων, αμοιβαίους συμβιβασμούς, κοινωνική αποδοχή και νομιμοποίηση που θα έχει διαμορφωθεί μέσα στην κοινωνία.

 

Τα υπόλοιπα κόμματα που θα πάρουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεν θέλουν ούτε να ακούν την πρόταση Ανδρουλάκη για να αναλάβει άλλο πρόσωπο την Πρωθυπουργία πέρα από τους αρχηγούς των κομμάτων τους. Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν δεν καταφέρουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσουν κυβέρνηση; Θα προτείνει κάποιο πρόσωπο ευρείας αποδοχής αν πάρει την τρίτη εντολή;

Το μόνο σχέδιο που έχει η Νέα Δημοκρατία είναι να γίνει ξανά Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και από την άλλη πλευρά το μόνο σχέδιο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιστρέψει ο κ. Τσίπρας στη θέση του Πρωθυπουργού .

Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών όμως  είναι αν η Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο διακυβέρνησης. Αν θα φύγουμε από το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο του παντοδύναμου πρωθυπουργού και θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Δυνατότητες που αξιοποιούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και για αυτό έχουν φύγει μπροστά, για αυτό και μας χωρίζει τόσο μεγάλη απόσταση.

Γιατί αυτές οι χώρες έχουν συμμαχικές κυβερνήσεις, ευρείας πλειοψηφίας και συναίνεσης. Έχουν ισχυρούς θεσμούς διακυβέρνησης και όχι ανεξέλεγκτους Πρωθυπουργός με καθεστωτική νοοτροπία και συμπεριφορά.

Το πρόσωπο του Πρωθυπουργού μπορεί να προκύψει μέσα από μια ευρεία συμφωνία και συζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Και φυσικά θα είναι πολιτικό πρόσωπο.

Εύχομαι και ελπίζω κάποιοι να σταματήσουν να βάζουν τον εαυτό τους πάνω από τη χώρα, τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

 

 

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα προσφύγει στην κάλπη έχοντας ως κυρίαρχο κριτήριο την Οικονομία, την ακρίβεια, τα κόκκινα δάνεια και άλλα οικονομικής φύσης θέματα. Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα μιλούν για ασφυκτική πίεση που οδηγεί σε εξόντωση της μεσαίας τάξης, τι θέλει να πει το ΠΑΣΟΚ σε όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία αλλά και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα;

Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για δύο βασικά και καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Αναφέρομαι στην ακρίβεια και στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που έχει προσλάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις αφού οι οφειλές των πολιτών στο δημόσιο και στις τράπεζες υπερβαίνουν τα 370 δις ευρώ.

Έχουμε συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που περιλαμβάνει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, και αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά, ώστε να παταχθεί η αισχροκέρδεια

Το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση του τεράστιου ιδιωτικού χρέους των πολιτών που απειλεί την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Οι προγραμματικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

– την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας  για τους οικονομικά αδύναμους,

-120 δόσεις για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με «κούρεμα» 30% για όσους τηρούν τη ρύθμιση, την επιβολή κανόνων για τη λειτουργία των funds που σήμερα είναι ανεξέλεγκτα, εκβιάζουν και απειλούν τους πολίτες,

-την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και αποτελεί το μόνο μέσο που έχει ο αγρότης για να επιβιώσει και

– νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, με δυνατότητα κατάθεσης προσφοράς από το δανειολήπτη για την αγορά του, όπως γίνεται με τα funds, δυνατότητα κατάθεσης πρότασης από το δανειολήπτη για την εξόφληση και τις δόσεις που θα κρίνεται από ανεξάρτητο τραπεζικό διαμεσολαβητή και δεν θα απορρίπτεται μονομερώς από τις τράπεζες.

 

 

Ποιες πιστεύετε πως θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της;

Η πιο μεγάλη πρόκληση, όπως είπα  είναι να αποκτήσει η χώρα ένα σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο διακυβέρνησης.

Και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην επιτρέψουμε στο λαϊκισμό, είτε προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ να μας οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα μνημόνια.

Πριν από καιρό είχα καταθέσει μια ερώτηση ,την οποία ποτέ δεν απάντησε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, για τα κρυφά χρέη που διογκώνουν το έλλειμμα και δημιουργούν σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Πριν από μία εβδομάδα ο κ.Αλέκος Παπαδόπουλος με δημόσια παρέμβαση του, επανέφερε τα δεδομένα που έθεσα και εγώ και ουδέποτε απαντήθηκαν. Το δημόσιο  χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δισεκατομμύρια, το υψηλότερο από τότε που η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη, το πραγματικό έλλειμμα είναι μεγαλύτερο, είναι ορατός ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους.

Για όλα αυτά κανείς δεν αισθάνεται την υποχρέωση να δώσει απαντήσεις.

 

 

Η Ηλεία έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την Αχαΐα. Μιλώντας στους συμπολίτες και τους ψηφοφόρους των δύο περιοχών, σε ποιους άξονες ανάπτυξης θα θέλατε να δείτε βελτιώσεις στην επόμενη περίοδο διακυβέρνησης;

Η Ηλεία, όπως είπα και στην τελευταία ομιλία μου στην Πάτρα, Τα τελευταία 8 χρόνια,  μετράει απώλειες και εισπράττει αδιαφορία και υποβάθμιση. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να την μετατρέψουν σε έναν από τους πιο φτωχούς νομούς της Ελλάδας και σε αυτό πρέπει να μπει ένα τέλος.

Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που να περιλαμβάνει:

-Την ένταξη  της Ηλείας στους τουριστικούς προορισμούς με την αξιοποίηση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, με τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής τουριστικής ταυτότητας με νέες μορφές τουρισμού, 12 μήνες το χρόνο.

-Την παραγωγική ανασυγκρότηση και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου.

-Την αξιοποίηση του πιο ισχυρού brand που υπάρχει στον κόσμο και παραμένει αναξιοποίητο. Αναφέρομαι στην Αρχαία Ολυμπία και στην ολυμπιακή κληρονομιά.

-Την ολοκλήρωση χωρίς άλλες καθυστερήσεις του δρόμου Πάτρα-Πύργος και τη δρομολόγηση των έργων σε οδικούς άξονες και έργα υποδομής που θα ανοίξουν νέες προοπτικές .

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο