Γραφείο Τύπου

Παρακμή

07/02/2019

Η Πορεία του Κοινοβουλευτισμού στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν το …

Οι θέσεις του
Επιλέξτε από τους παρακάτω συνδέσμους για να μάθετε περισσότερα για την δράση του Μιχάλη στη θεματική ενότητα που σας ενδιαφέρει.

Η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Συσσωρευμένη πείρα, ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, αγάπη για τη γη και τους καρπούς της και πάνω από όλα το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο Μιχάλης πιστεύει σε έναν δυναμικό, βιώσιμο, καινοτόμο και εξωστρεφή πρωτογενή τομέα. Έναν πρωτογενή τομέα με δυναμικό παραγωγικό πρότυπο, έμφαση στην ποιότητα, ικανό να διεκδικήσει μερίδιο στις διεθνείς αγορές και να αυξήσει το εισόδημα του αγρότη. Είναι καιρός να αλλάξουμε φιλοσοφία, πέρα από τις ενισχύσεις να υπάρξει στροφή σε πολιτικές που αναδιαρθρώνουν τον πρωτογενή τομέα, τον κάνουν πιο ανταγωνιστικό. Η μεγάλη ευκαιρία είναι η αξιοποίηση των 20 δις της επόμενης εξαετίας που προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ.
Η νέα, παγκόσμια οικονομία της γνώσης απαιτεί να δώσουμε στην παιδεία μας, στα παιδιά μας, εφόδια για το μέλλον. Η Ελλάδα του αύριο, η Ελλάδα της νέας γενιάς και της πρωτοπορίας είναι η Ελλάδα της έρευνας, της καινοτομίας, της γνώσης, στοιχείων που προσδιορίζουν μία εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Ο Μιχάλης έχει επισημάνει ότι η παιδεία συνιστά αναπτυξιακή βάση, οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού που διατίθενται στην Παιδεία δεν συνιστούν δαπάνη αλλά επένδυση σε μία Ελλάδα του αύριο, με πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στην Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε με τη δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ένας πρωτοπόρος κοινωνικός θεσμός για την εποχή του. Το επόμενο βήμα είναι να εκσυγχρονίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, να αντιμετωπίσουμε τη σπατάλη και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση με πόρους προκειμένου να δημιουργηθούν δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε δήμο. Η Υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και ενισχύεται από τη δημιουργία και λειτουργία ενός ευέλικτου, δίκαιου, λειτουργικού και ανθρωποκεντρικού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ως νέος γιατρός, ο Μιχάλης στηρίζει αυτή την προοπτική και θα δώσει τη μάχη για καθολικές, ποιοτικές και σύγχρονες Υπηρεσίες Υγείας που θα σέβονται τους δημόσιους πόρους και την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη.
Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς. Έχουμε χρέος να την προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το πολιτικό μας σύστημα. Ο Μιχάλης τάσσεται υπέρ μιας τολμηρής Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτιμώντας ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα μας είναι πολυεπίπεδη, είναι κρίση θεσμών και αξιών. Θεωρεί κομβικό σημείο την ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, την επιβολή κανόνων διαφάνειας και ελέγχου για τους πολιτικούς και την ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.
Η Μελίνα Μερκούρη έλεγε ότι «η περιουσία μας είναι ο πολιτισμός μας». Κάθε σπιθαμή της ηλειακής και της ελληνικής γης κρύβει μια ιστορία για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι, ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και εμβέλειας είναι η Αρχαία Ολυμπία . «Για τα αγάλματα πολεμήσαμε», έλεγε ο Μακρυγιάννης. Σήμερα, το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάδειξη, η διαφύλαξη και η προβολή αυτής της ιστορικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού μας κεφαλαίου. Γιατί ο πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας.
Η γενιά μας δεν γνώρισε τον πόλεμο, όμως η ανάγκη υπεράσπισης του εθνικού μας χώρου απαιτεί αποτρεπτική ισχύ και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη σήμερα ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή εδάφους, αέρα και θάλασσας απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή. Παράλληλα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια κρίσιμη γεωγραφικά περιοχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας. Το νέο δόγμα λειτουργίας τους πρέπει να στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες, στην υψηλή εκπαίδευση και στην ευελιξία.
Η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για την τοπική ανάπτυξη και την εθνική οικονομία. Στην Ηλεία υπάρχουν μεγάλες και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, ανάδειξης νέων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το ιστορικό και πολιτιστικό μας κεφάλαιο, την ακτογραμμή μας, το θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα. Να δημιουργηθούν νέες υποδομές και επενδύσεις με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του τουριστικού μας προϊόντος. Για την Ηλεία, το μεγάλο στοίχημα των επόμενων χρόνων είναι η τουριστική ανάπτυξη.
Η ενέργεια είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει. Τα πρώτα ουσιαστικά και σοβαρά βήματα έγιναν, δόθηκαν οι πρώτες άδειες για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να καλύψει τις ανάγκες ενός πολύ μεγάλου μέρους του ενεργειακού της ισοζυγίου. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ενέργεια συνδέεται άμεσα με την έρευνα και την τεχνολογία, διανοίγονται μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα. Η προστασία της ζωής, της τιμής, της περιουσίας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων είναι αυτονόητη κρατική υποχρέωση. Η εγκληματικότητα απέκτησε νέα χαρακτηριστικά, έγινε σύνθετη, περίπλοκη και ασύδοτη ενώ νέες μορφές τρομοκρατίας και ασύμμετρων απειλών επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κοινωνία φόβου. Η Πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια. Να εντείνει την παρουσία και την αποτελεσματικότητα της για να κυριαρχήσει στην κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας. Χρειάζεται ενίσχυση και εξοπλισμός με νέες υποδομές της ΕΛ.ΑΣ., ορθολογική κατανομή του προσωπικού της για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.
Η χώρα με σκληρή και επίπονη προσπάθεια πέτυχε την εξυγίανση των δημοσιονομικών της μεγεθών, κατάφερε να διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ. Τώρα προέχει η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, η οικοδόμηση μιας δυναμικής οικονομίας και ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Είναι η ώρα για μια νέα Ελλάδα. Να βγει μπροστά η Ελλάδα που θα παράγει, θα είναι ανταγωνιστική, θα διαθέτει μια νέα αντίληψη για την επιχειρηματικότητα. Να προτάξει τα στοιχεία της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Ο Μιχάλης πιστεύει ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διαθέτει αυτός ο τόπος. Η χώρα διαθέτει ανθρώπους με έμπνευση, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και υψηλό επίπεδο γνώσεων και εξειδίκευσης. Υπάρχουν επίσης η νέα επιχειρηματικότητα που πρέπει να στηριχθεί, η πρόκληση της δημιουργίας τοπικών σχεδίων ανάπτυξης, η ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Όλα αυτά προϋποθέτουν σταθερότητα και ασφάλεια, την πρόσβαση της χώρας σε κεφάλαια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της οικονομίας και κυρίως την παραμονή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο Μιχάλης έζησε και βίωσε από πολύ κοντά την τραγωδία που έπληξε την Ηλεία τον Αύγουστο του 2007. Ξέρει καλά ότι το περιβάλλον δεν προστατεύεται από ευχολόγια αλλά από πράξεις και συγκεκριμένες πολιτικές. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίζει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα φυσικές καταστροφές. Να εκλαμβάνει το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον ως την κορυφαία υπεραξία που διαθέτει η χώρα. Σε κάθε νομοθετική παρέμβαση, διοικητική πράξη ή απόφαση πρέπει να συνυπολογίζεται η ρήτρα περιβάλλοντος, να διασφαλίζεται ότι δεν προκαλούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον.
Ο Μιχάλης πιστεύει σε μια δυναμική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που θα αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση της χώρας και θα την καθιστά παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που της προσδίδει η συμμετοχή της στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Οφείλει όμως να ασκήσει και μια επιθετική οικονομική διπλωματία, να υποστηρίξει τη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απομονωμένη ούτε να λειτουργεί με φοβικά σύνδρομα. Η εξωτερική της πολιτική πρέπει να χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και εξωστρέφεια.