Skip to content

Ο νέος κλιματικός νόμος θέλει σύμπνοια, σοβαρότητα και έμπνευση -ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Με τα απόνερα και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής να χτυπούν καθημερινά την πόρτα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και με βέβαιο το μεγαλύτερο κόστος που θα έχουμε αν δεν πράξουμε άμεσα και μεθοδικά, ο νέος κλιματικός νόμος είναι σίγουρα μια ευκαιρία που πρέπει η χώρα μας να αδράξει… χθες!

Γιατί δε γίνεται, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ήδη θεσπίσει έναν τέτοιο νόμο και εμείς να μην έχουμε λεπτομερώς σχεδιάσει το πώς και το πότε θα επιτύχουμε τη μετάβασή μας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία για εμάς, τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές. Το λες και εγκληματικό, όσο πομπώδες και αν ακούγεται αυτό.

Είναι, αν σκεφτούμε ότι το οικονομικό κόστος θα φτάσει τα 700 δις ευρώ ως το 2100 αν δεν ενεργήσουμε.

Είναι, αν συνειδητοποιήσουμε ότι ολόκληρες περιοχές θα πλημμυρίσουν ή θα ερημώσουν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας.

Είναι, αν μάθουμε ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αποψύχονται παλαιωμένοι ιοί και κινδυνεύουμε από επόμενες πανδημίες.

Με τον κλιματικό νόμο, μπορούμε λοιπόν και εμείς να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι και υπεύθυνοι, μέσω νομικών υποχρεώσεων και σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ, η οποία θέλει την περαιτέρω μείωση των ρύπων της, την προαγωγή πολιτικών που προστατεύουν το κλίμα, αλλά και την κλιματική της ουδετερότητα μέχρι το 2050.

ΠΕΡΑ λοιπόν της ανάγκης για έγκαιρη δράση και συνειδητή ανάληψη ευθύνης, σε πολιτικό, συλλογικό, ατομικό και θεσμικό επίπεδο,  στην οποία νομίζω καταρχάς όλοι συμφωνούμε, τι άλλο χρειαζόμαστε;

Σαφή στρατηγική, δεσμευτικούς, μετρήσιμους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους, πολυσυμμετοχικότητα και όργανα αυστηρού ελέγχου.

Επίσης, ισχυρό σήμα, ότι από δω και πέρα θα υπάρχει απαίτηση για πλήρη συμμόρφωση με τους στόχους που θα τεθούν από όλους: επιχειρήσεις, πολίτες, φορείς,  εργαζομένους και πολιτειακά όργανα

Βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά την άμεση παραγωγή έργου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, μεθόδων και κοινωνικών συμπεριφορών σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινής δραστηριότητας

Στήριξη ή αποζημίωση όλων όσοι πλήττονται από την κλιματική αλλαγή ή τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή η αλλαγή των μεθόδων παραγωγής ή η εγκατάλειψη των παλαιών.

Πολιτική δέσμευση να δαπανάμε τουλάχιστον το 25% των πόρων επόμενη δεκαετία, με κατάλληλη προσαρμογή και της φορολογίας για μια πιο πράσινη χώρα.

Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, δηλαδή ποιος κάνει τι, με τι μέσα και συμπράξεις! Ποιος θα είναι ο επικεφαλής του σχεδίου, το ανώτερο εποπτικό όργανο το οποίο όχι μόνο θα ελέγχει, αλλά και θα δίνει τα αποτελέσματα με διαφάνεια στη δημοσιότητα.

Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε προτείνει, μάλιστα, τη σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου, αποτελούμενο από διακεκριμένους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας που χαίρουν ευρείας αποδοχής.

Αποδοχή και διαφάνεια, πρέπει επίσης να διαπνέουν το νέο κλιματικό νόμο.

Γιατί ο καλύτερος νόμος να είναι, αν δεν προκύψει μέσα από ευρεία διακομματική συναίνεση και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα στάδια, δεν θα αντέξει στην εφαρμογή του ή σε μελλοντικές τροποποιήσεις.

Ο νέος νόμος πρέπει να κατοχυρώνει οπωσδήποτε:

  1. Την ύπαρξη Ανεξάρτητου Συμβουλίου, που θα ελέγχει και θα εισηγείται αλλαγές όπου χρειάζεται, καθώς και Διακομματικών Επιστημονικών Παρατηρητών του Νόμου.
  2. Ετήσιο, αναλυτικό προϋπολογισμό υποστήριξης επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων και των μέσων που χρειάζονται.
  3. Επιτροπή Διαλόγου. Να προκρίνουμε τη συμμετοχή της νέας γενιάς και του κοινού, ξέρω ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί πλατφόρμες για κάτι τέτοιο, να το ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερο.
  4. Απρόσκοπτη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την πληροφόρηση για επιχειρηματικές ευκαιρίες, την τεχνική βοήθεια, την κατάρτιση του εργατικού δυναμικού και των πολιτών, μέριμνα για αποζημιώσεις όπου χρειαστεί και ΣΔΙΤ.

Οι δε βασικότεροι άξονες χάραξης της στρατηγικής μας χρειάζεται οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν τους εξής τομείς δράσης:

  • Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Κίνητρα ανταμοιβής για δραστηριότητες ιδέες, έρευνες, προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία του κλίματος
  • Επικαιροποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ)
  • Δεσμεύσεις για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο
  • Θεσμοθέτηση της μηδενικής ρύπανσης σε όλα τα ύδατα και εκσυγχρονισμό του υπογείου δικτύου ύδρευσης
  • Αναβάθμιση φορέων διαχείρισης οικοσυστημάτων
  • Ανάπτυξη της τοπικής αγροδιατροφικής οικονομίας και παραγωγής, καθώς και των μεθόδων αγροδασοπονίας
  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

 

Και καθώς οι αλλαγές που θα δρομολογηθούν μπορεί να προκαλέσουν κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, εργαζομένους και ολόκληρες περιοχές, χρειαζόμαστε επιπλέον, τεκμηριωμένο σχέδιο αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή ανισότητα, οικονομική ζημία, ή ανεργία λόγω των δρομολογημένων αλλαγών.

Θέλει σύμπνοια, σοβαρότητα, δέσμευση και έμπνευση αγαπητοί συνάδελφοι αυτός ο νόμος,

γιατί πέραν των όσων ανέφερα, μπορεί να είναι ταυτόχρονα η απαρχή μιας αναπτυξιακής «πράσινης διαδικασίας» για τη χώρα μας, κομβικής για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που χρειαζόμαστε.

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο