Ένας από τους κλάδους της χώρας μας, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση, είναι ο γεωργικός.
Εκτός από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, που έχει ως συνέπεια την ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ο αγροτικός κλάδος -τουλάχιστον την τελευταία πενταετία -έχει δεχθεί μεγάλη συμπίεση με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των γεωργών.
Με εξαίρεση το υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον, το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι γεωργοί είναι πολλαπλάσιο λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί-ακόμη και φέτος- είτε από φυσικά αίτια είτε από τη μη διάθεση των προϊόντων τους, με συνέπεια την περαιτέρω συμπίεση του πενιχρού εισοδήματος.
Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ για τη Μέση Τάση, που θα εφαρμοστούν από την 1η Φεβρουαρίου, οδηγούν το αγροτικό τιμολόγιο στο να σημειώνει μεγάλη αύξηση της τάξης του 19% σε καιρούς μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας.
Η “οριζόντια” αύξηση του αγροτικού τιμολογίου αποτελεί μια κατεξοχήν άδικη μεταχείριση του αγροτικού πληθυσμού.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην άρση της “οριζόντιας” αύξησης του αγροτικού τιμολογίου;
2. Υπάρχει η πρόθεση από το Υπουργείο να δημιουργήσει κατηγορίες, προκειμένου να υπάρξει κλιμακωτή αύξηση στο αγροτικό τιμολόγιο με στόχο να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους γεωργούς, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλλουν το αυξημένο αντίτιμο;
3. Προτίθεται το Υπουργείο να απαλλάξει από τις αυξημένες τιμές του αγροτικού τιμολογίου, καλλιεργητές που έχουν υποστεί οικονομικό πλήγμα είτε από φυσικά αίτια είτε απ’ τη μη διάθεση των προϊόντων τους;
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 5132