Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Δάνεια με το σταγονόμετρο δίνουν οι τράπεζες
Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά, καθώς οι τράπεζες εδώ και αρκετό καιρό χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο, σε ελάχιστους πελάτες και με πολύ αυστηρούς όρους χορηγούν οι τράπεζες, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει στους τραπεζίτες ότι θα πάρουν το πακέτο ενίσχυσης των 25 δισ. ευρώ μόνο αν διαθέσουν τα χρήματα στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, σήμερα οκτώ στις δέκα αιτήσεις νέων δανείων δεν χορηγούνται ποτέ, καθώς οι νέες χορηγήσεις δίνονται με με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια. Και πολύ σπάνια πλέον οι τράπεζες χρηματοδοτούν πάνω από το 70% της εμπορικής αξίας, αφού ζητούν επιπλέον εχέγγυα, όπως σταθερή εργασία και τριτεγγυητές και συχνά απαιτούν την ύπαρξη επιπλέον μετρητών, ως επιπλέον εξασφαλίσεις.
Τα πιστωτικά ιδρύματα, συγχρόνως, βάζουν φρένο και στις μεταφορές υπολοίπου, κυρίως ανάμεσα σε πιστωτικές κάρτες, ενώ αντίστοιχα στην επιχειρηματική πίστη οι όροι είναι τόσο σκληροί και τα επιτόκια τόσο υψηλά, που η ρευστότητα στην αγορά είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι το οριστικό κλείσιμο του κρουνού της ρευστότητας δεν θα αργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αντίστοιχα, στις μεταφορές από κάρτα σε κάρτα πολλές τράπεζες έχουν βάλει φρένο στις αναχρηματοδοτήσεις επιτρέποντας μία κίνηση ανά εξάμηνο, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια η προσημείωση ακινήτου είναι ουσιαστικά μονόδρομος προκειμένου να εγκριθούν χρηματοδοτήσεις ακόμα και άνω των 10.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, ο ρυθμός πιστωτικής ανάπτυξης φέτος θα είναι οριακά θετικός, καθώς το κόστος του χρήματος είναι τόσο υψηλό, που δεν συμφέρει κανέναν να δανειστεί.
Ουσιαστικά, με τόσο περιορισμένη ρευστότητα η αγορά να βρίσκεται σε ασφυξία, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν μόνο σε επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις την ίδια στιγμή που ζητούν επιπλέον πακέτο ενίσχυσης από το Κράτος.
Είναι, όμως, αναγκαίο και κοινωνικά δίκαιο- ιδιαίτερα σε αυτήν την δυσχερή οικονομική κατάσταση για τη χώρα- και τα πιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετέχουν στην τιτάνια προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να παρέμβει στις τράπεζες, προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.
2. Θα δοθεί νέο πακέτο ενίσχυσης- στήριξης προς τις τράπεζες από την κυβέρνηση και με ποιους όρους- προϋποθέσεις.
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 2142