Για να μιλάμε καθαρά, είναι άλλο πράγμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και…
Δραματική μείωση των ρυθμών ανάπτυξης για την αιολική ενέργεια τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας
Σύμφωνα με στοιχεί που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) το 2009 οι νέες εγκαταστάσεις Αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ξεπέρασαν κάθε άλλη ενεργειακή τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα το 39% όλων των εγκαταστάσεων ήταν έργα αιολικής ενέργειας, το 26% σταθμοί φυσικού αερίου και το 16% φωτοβολταικοί σταθμοί. Δηλαδή, οι νέοι σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2009 αποτελούσε συνολικά το 61% των νέων εγκαταστάσεων.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2009 ήταν κατά σειρά η Ισπανία 24%, η Γερμανία 19%, η Ιταλία με 11%, η Γαλλία 11% και το Ηνωμένο Βασίλειο 10%.
Η χώρα μας με σημαντικό πλεονέκτημα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα στην αιολική φαίνεται να μένει πίσω το έτος 2009, καθώς είμαστε η μοναδική χώρα, στην οποία οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια με μόλις 100 MW αιολικών έργων, που προστέθηκαν το 2009, λιγότερα και από το 2008- 114 MW- και ακόμη λιγότερα από το 2007- 125 MW-.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, τίθεται εν αμφιβόλω ο φιλόδοξος στόχος του 20% συμμετοχής των Α.Π.Ε. στην συνολική κατανάλωση ενέργειας, που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση για το 2010, καθώς από το 2010 και τη νέα δεκαετία χρειαζόμαστε άμεσα δεκαπλασιασμό των ετήσιων εγκαταστάσεων και στα έργα υποδομής από τη χώρα μας.
Ενώ, λοιπόν, η αιολική ενέργεια στην Ευρώπη και την Αμερική γίνεται όλο και πιο ελκυστική επιλογή παραγωγής ενέργειας τόσο από απόψεως περιβαλλοντικών όσο και οικονομικών όρων η χώρα μας είναι η μοναδική, η οποία έχει την τελευταία διετία αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τομέα αυτό.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση στην προώθηση της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας.
2. Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι, που τίθενται ενόψει της κάλυψης του 20% των Α.Π.Ε. από τη χώρα μας στην συνολική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2020.
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 5836