Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη MOODY’S INVESTORS SERVICE
Η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s Investor Service συντελείται σε μια απόλυτα κρίσιμη περίοδο.Συντελείται τη στιγμή που η μεταρρυθμιστική προσπάθεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με επώδυνες πολιτικές για ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού. Παρά το ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ύφεσης και οι πολίτες υφίστανται βίαιους εισοδηματικούς περιορισμούς, το δημόσιο έλλειμμα περιορίστηκε κατά 6 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ και επιχειρείται πρωτοφανής δημοσιονομική εξυγίανση.
Ταυτόχρονα, καταβάλλεται μια σκληρή προσπάθεια με τη δρομολόγηση ευρύτατων διαρθρωτικών αλλαγών, που φιλοδοξούν να συμβάλουν στην δημοσιονομική εξυγίανση, την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και τη λειτουργία του Κράτους, να καταστήσουν τη χώρα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θέτοντας στέρεες τις βάσεις της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Συντελείται τη στιγμή που το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού Κράτους από τον Μηχανισμό Στήριξης συνεχίζεται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιστοποιούν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι σε θέση να ελέγξει την πορεία της.
Συντελείται τη στιγμή που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις και οι διεργασίες εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου. Η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα αποτελέσει ένα βαρόμετρο για την αποφασιστικότητα των Κυβερνήσεων των κρατών μελών να δώσουν δυναμική απάντηση στο πρόβλημα, απάντηση που θα επιδιώκει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη σε ισορροπία με την σταθερότητα και τις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Η θεμελίωση της ενέργειας της Moody’s Investors Service είναι ασθενής και δε στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε γενικόλογες διαπιστώσεις που ξεπερνιούνται από την δυναμική πραγματικότητα ή απέχουν συνειδητά και αισθητά από αυτή. Η χρονική δε συγκυρία που επελέγη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, γεννά βάσιμες υπόνοιες ότι αποσκοπεί στο να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, να αποσταθεροποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει αναταράξεις στην ευρωπαϊκή πορεία εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επιπλέον, πρόσφατα, στις 15 Ιανουαρίου του 2011, η εταιρεία «Fitch» προχώρησε σε υποβάθμιση κατά μία κλίμακα της μακροπρόθεσμης αλλά και της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Επειδή, με βάση τα παραπάνω, αλλά και με βάση πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που γνώρισαν πρόσφατα την υποβάθμιση από αντίστοιχες εταιρείες, γεννώνται βάσιμα ερωτηματικά για τα κίνητρα, τον τρόπο λειτουργίας, την επιλογή συγκεκριμένων μοντέλων αξιολόγησης και λήψης των αποφάσεών τους.
Επειδή ο συγκεκριμένος οίκος «Moody’ s Investor Service» κατηγορήθηκε μαζί με τον αντίστοιχο «Standard and Poor’s» τον Απρίλιο του 2010 από την Αμερικανική Γερουσία για ανάρμοστη επιρροή από επενδυτικές τράπεζες κατά την μεγάλη κρίση του 2007 – 2008, όταν αξιολογούσαν ως θετικά «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα.
Επειδή, από την συγκεκριμένη ενέργεια της εταιρείας αυτής, υφίστανται βλάβες και θίγονται άμεσα τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
Επειδή, από την ενέργεια αυτή και από αντίστοιχες ανάλογες ενέργειες τίθενται σε κίνδυνο οι επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού.
Επειδή, αντίστοιχες ενέργειες είναι δυνατόν να οδηγήσουν εκ νέου σε αναταραχή την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται σε φάση ευαίσθητης ανάκαμψης,
Επειδή, οι υπογράφοντες Βουλευτές οι οποίοι στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση, ανησυχούμε για τη ναρκοθέτησή τους από τέτοιους είδους ενέργειες αναμένουμε τη δυναμική και αποφασιστική αντιμετώπισή τους, ώστε να μην είναι σε θέση να υπονομεύσουν το δύσκολο αγώνα των ελλήνων πολιτών που στηρίζουν το εγχείρημα αν και υφίστανται δυσανάλογα μεγάλα και πολύ συχνά άδικα βάρη.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Αν προτίθενται να κινητοποιήσουν τα νομικά όπλα του Ελληνικού Δημοσίου κατά της συγκεκριμένης εταιρείας, εγείροντας απαιτήσεις για την καταβολή ανάλογης αποζημίωσης, δεδομένης μάλιστα και της δημοσιοποίησης της ενέργειας αυτής μία μέρα πριν τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας.
2. Αν προτίθενται να θέσουν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων το ζήτημα της αυστηρής εποπτείας των συγκεκριμένων «οίκων» ώστε να αποκτήσουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα κατάλληλα εργαλεία ελέγχου με στόχο την διαφάνεια, την λογοδοσία και την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
3. Αν προτίθενται να ζητήσουν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την δημιουργία ευρωπαϊκού δημόσιου φορέα πιστοληπτικής αξιολόγησης, με τις θεσμικές εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 12673