Για να μιλάμε καθαρά, είναι άλλο πράγμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και…
Πιστωτική ασφυξία για επιχειρήσεις, νοικοκυριά
Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι στο ζήτημα της πιστωτικής ασφυξίας στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες μετά τη νέα πτώση, που σημείωσε τον Ιούνιο η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα φτάνοντας στο 2,5% έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή πριν από την κρίση τα δάνεια «έτρεχαν» με ετήσιους ρυθμούς ανόδου που ξεπερνούσαν το 20% ενώ τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες δίνουν δάνεια «με το σταγονόμετρο», τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά τον Ιούνιο του 2010 ήταν αρνητική, δηλαδή οι χορηγήσεις ήταν λιγότερες από τα χρήματα που αποπληρώθηκαν. Ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 1,5% έναντι 2,0% τον προηγούμενο μήνα.
Οριακά θετική ήταν η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων, ενώ o ετήσιος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε στο 2,5% έναντι 3% τον προηγούμενο μήνα.
Στα καταναλωτικά δάνεια ο ετήσιος ρυθμός επέκτασης ήταν μηδενικός έναντι αρνητικού 0,1% τον προηγούμενο μήνα ενώ η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε θετική καθαρή ροή μόλις 469 εκατομμύρια.
Είναι προφανές ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είτε λόγω των «stress tests» είτε λόγω έλλειψης καταθέσεων βρίσκουν πρόφαση να μην στηρίξουν την αγορά και να «ρίξουν» ζεστό χρήμα.
Με την στάση του αυτή, όμως, υπονομεύουν τη συνολική προσπάθεια του ελληνικού λαού και της Κυβέρνησης για ταχεία ανάκαμψη και τόνωση της αγοράς με «ζεστό χρήμα».
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Με ποιους τρόπους προτίθεται η Κυβέρνηση να ασκήσει πίεση προς τις Τράπεζες, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια στην αγορά και να συμβάλλουν και αυτές με τη σειρά τους στην προσπάθεια, που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και η Κυβέρνηση.
Αριθμός Πρωτοκόλλου: 622