Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Πυρηνική Ενέργεια
Ομιλία σε Επιτροπή
Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Σταθμοί Πυρηνικής Ενέργειας: Μέλλον ή παρελθόν»
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια επιστημονική τεκμηρίωση, ώστε να ληφθούν με νηφαλιότητα και ωριμότητα οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τους προσκεκλημένους μας για αυτή την πολύ αναλυτική ενημέρωση.
Έχει γίνει τελευταία πολύ μεγάλη συζήτηση για την αναγκαιότητα χρήσης πυρηνικής ενέργειας και θα ήθελα να τοποθετηθώ επ’ αυτού. Με ανησυχεί η τοποθέτηση του κ. Υπουργού, που είπε ότι, η πυρηνική ενέργεια είναι γνώση λίγων ανθρώπων που μάλιστα εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι εξαρχής ανασφαλής για το κομμάτι της πυρηνικής ενέργειας.
Από την άλλη, βλέπουμε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε άλλες χώρες, η πυρηνική ενέργεια καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο ζωτικό χώρο στην αγορά ενέργειας. Παρά το γεγονός ότι με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στην Φουκοσίμα, είδαμε ότι και η Γερμανία – περισσότερο – και η Γαλλία, επανεξετάζουν τα πυρηνικά τους προγράμματα, βλέπουμε γειτονικές χώρες, με αποκορύφωμα την Τουρκία, όχι μόνο να μην κάμπτεται, αλλά να δείχνει αποφασισμένη να επεκτείνει και το πυρηνικό πρόγραμμα.
Παρά το γεγονός ότι, σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, τόσο με την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και με την απευθείας επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, ζητήθηκαν να υπάρχει μια αυστηροποίηση στους όρους ασφαλείας, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε να γίνεται αποδεκτό. Επειδή έχει δαιμονοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια και επειδή γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση και ορθώς – κατά την προσωπική μου άποψη – η ελληνική κυβέρνηση δεν υιοθετεί την χρήση πυρηνικής ενέργειας, θα ήθελα να μάθω εάν εσείς συμφωνείτε στο ότι η πυρηνική ενέργεια συμβάλει στην απεξάρτηση μας από τις συμβατικές μορφές ενέργειας.
Θα ήθελα την επιστημονική σας άποψη, ώστε να μας πείσετε ή όχι, για το εάν είναι σωστή η πολιτική απόφαση για την μη χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Δεύτερον, εάν θεωρείτε ότι ενδείκνυται η χρήση πυρηνικής ενέργειας, αν στη χώρα μας λόγω της έντονης σεισμικότητας, θεωρείτε ότι, παρά το γεγονός ότι έχει πολλαπλά ενεργειακά οφέλη, ένα πιθανό ατύχημα ισοσκελίζει πιθανώς όλα αυτά τα οφέλη και γι’ αυτό αντενδείκνυται συνολικά η χρήση πυρηνικής ενέργειας. Δηλαδή, εάν θεωρείτε ότι η σεισμικότητα της χώρας μας αποκλείει εκ των πραγμάτων κάθε σκέψη για χρήση πυρηνικής ενέργειας.
Τρίτον, εάν θεωρείτε ότι οι γειτονικές χώρες είναι στα επιτρεπτά επίπεδα ασφάλειας όσον αφορά και τα λειτουργούντα εργοστάσια και αυτά που προγραμματίζουν, γιατί θεωρώ ότι η τεχνογνωσία και εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό τους δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτό της Ιαπωνίας, που βλέπουμε ότι κάτι που ήταν εξαιρετικά απίθανο έγινε τελικά πραγματικότητα.
Τέταρτον, εάν θεωρείτε ότι το ατύχημα της Ιαπωνίας και ιδιαίτερα όσον αφορά την διατροφική αλυσίδα, έχει επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο.
Σας ευχαριστώ.