Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Ρυθμίσεις δανείων πυρόπληκτων επιχειρήσεων
Είναι γνωστή η υπ’ αρθμ. 36579/ Β.1666/27-08-2007 (ΦΕΚ Β΄ 1740/30-08-2007) απόφαση του Υπουργού Οικονομίας για την χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Η εν λόγω οικονομική βοήθεια χορηγήθηκε μέσω χαμηλότοκων δανείων συνδεδεμένων με έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και παροχής εγγυήσεων από την πολιτεία στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις. Στη συνέχεια προβλέφθηκε, αναδρομικά από 01-01-2010, διετής αναστολή αναδρομικά της τοκοχρεωλυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας αυτών.
Στην παρούσα, όμως, διεθνή οικονομική κρίση και στη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα μας η σύνδεση των δανείων αυτών με τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι για τις πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης των «spreads» έχουν αυξηθεί υπερβολικά και οι δόσεις αυτές των δανείων.
Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία έκδοση των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου είχε επιτόκιο 4,85 %, το οποίο με την επιβάρυνση του 70% και την εισφορά του Ν. 128/1976, 0,60%, φθάνει στο 8,30 % για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια αυτά αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση καταβολής του 50% των τόκων.
Γι’ αυτό, κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο το επιτόκιο των πυρόπληκτων δανείων να διαμορφώνεται με βάση αυτό του «euribor», της διατραπεζικής αγοράς της ευρωζώνης και όχι με το αντίστοιχο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, τουλάχιστον μέχρι να επανέλθουν τα τελευταία σε φυσιολογικά επίπεδα .
Περαιτέρω, λύση μπορούσε να αποτελέσει και η κατάργηση της προσαύξησης του 70% στα εν λόγω δάνεια και η δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να επιλέγουν μερικό διακανονισμό των δόσεων ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν την παρούσα δυσμενή οικονομικά συγκυρία με το όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος.
Με τον τρόπο αυτό, θα διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, τις οποίες διατηρούν, αλλά και το δημόσιο θα αποφύγει υπέρογκες καταβολές τόκων για το μερίδιο που του αναλογεί σε αυτά τα δάνεια.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε μια συνολικά ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων.
2. Θα προβεί η Κυβέρνηση στη σύνδεση του επιτοκίου των πυρόπληκτων επιχειρήσεων με βάση το «euribor» της διατραπεζικής αγοράς της ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση τόσο των επιχειρήσεων όσο και του ίδιου του κράτους από την καταβολή υπέρογκων τόκων.
3. Με ποιες περαιτέρω ενέργειες και διευκολύνσεις προτίθεται η Κυβέρνηση να συμβάλλει στην βιωσιμότητα και την συνέχεια όλων των ανωτέρω πυρόπληκτων επιχειρήσεων.
Αρ. Πρωτοκόλλου: 17170