Για να μιλάμε καθαρά, είναι άλλο πράγμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και…
Η κυβέρνηση δεν απαντά αν θα δώσει άμεσες ενισχύσεις, ούτε για τους όρους των δανείων στις επιχειρήσεις που πλήττονται – ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας των επιχειρήσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απάντησε στην ουσία των ερωτημάτων τα οποία τέθηκαν από τον τομεάρχη ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη.
Όπως ανέφερε και στη δευτερολογία του ο βουλευτής, δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον υπουργό στο ερώτημα εάν θα δοθούν άμεσες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που πλήττονται, ούτε με ποιους όρους θα δοθούν δάνεια, ούτε ποιος θα θέσει αυτούς τους όρους.
Ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι σε αρκετές χώρες υπάρχουν μέτρα άμεσων ενισχύσεων, όπως στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στις υπόλοιπες χώρες υπάρχουν μέτρα εγγυοδοτήσεων, με τέτοιους όρους, όμως, που ουσιαστικά είναι σαν να μιλάμε για μορφή άμεσων ενισχύσεων.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής, προφανώς η χώρα μας δεν μπορεί να διαθέσει 500 δισεκατομμύρια, όπως αυτά που δίνει η Γερμανία ή 100 δισεκατομμύρια, όπως αυτά που δίνει η Ισπανία. Έχει, όμως, πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τους όρους με τους οποίους θα δοθούν αυτά τα δάνεια. Όπως, ωστόσο, προκύπτει από το προσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα είναι το βασικό εργαλείο δανειοδότησης των επιχειρήσεων, φαίνεται ότι αυτά τα δάνεια ουσιαστικά θα δίνονται με τους όρους πάλι του τραπεζικού συστήματος.
Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι των νέων δανείων θα είναι μόνο οι ενήμερες επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Όπως τόνισε στη συνέχεια, έχει σημασία να δούμε ποιες είναι, τελικά, αυτές οι προβληματικές επιχειρήσεις και ποιες θεωρούνται προβληματικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα του 2020, όταν με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος του Δεκεμβρίου του 2019, τα επιχειρηματικά δάνεια σε ποσοστό 36% είναι μη εξυπηρετούμενα, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στο 50%, των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο 60%, ενώ στον κλάδο του εμπορίου το 48% είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το τουρισμό είναι 31% και για τις αγροτικές δραστηριότητες 50%. Όλοι αυτοί είναι προβληματικοί, μη εξυπηρετούμενοι και ουσιαστικά είναι εκτός της δυνατότητας να τους χορηγηθεί ρευστότητα μέσω των δανείων.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν τους θεωρεί όλους αυτούς στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά περίπου έναν στους πέντε.
Σε αυτό το σημείο ο Μιχάλης Κατρίνης, απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη είπε επί λέξει:
«Άρα εσείς τι κάνετε τώρα; Ουσιαστικά αποσωληνώνετε τις επιχειρήσεις που είναι στην εντατική και δεν έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα και δεν έχουν τακτοποιήσει με τις τράπεζες τις υποχρεώσεις τους. Δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να έχουν ρευστότητα την επομένη της κρίσης. Άρα όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα κλείσουν και όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, αναρωτιέμαι, κύριε Πρόεδρε, πού θα βρουν θέση εργασίας. Γι’ αυτό κάνω έκκληση, κύριε Υπουργέ, και σε σας, μιας και θα εγγυηθείτε όλα αυτά τα δισεκατομμύρια στις ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις τραπεζικά ενήμερες στις 31/12, να εντάξετε και σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων που είναι στο όριο. Το 39% των επιχειρήσεων έχουν καθυστέρηση τρεις ως έξι μήνες».
Ο κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ;
Καμία απάντηση από τον κ. Γεωργιάδη για άμεση ενίσχυση στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Μιλάει μόνο για δανεισμό από τις τράπεζες,όπου δεν έχει πρόσβαση το 40% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.Αυτός θα αποφασίσει,ως άλλος Καίσαρας, ποιες επιχειρήσεις θα ζήσουν και ποιες θα πεθάνουν; Από την ομιλία μου στη Βουλή
Gepostet von Mihalis Katrinis am Donnerstag, 2. April 2020