Για να μιλάμε καθαρά, είναι άλλο πράγμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και…
Ομιλία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορεί η ατμόσφαιρα έξω να είναι εορταστική, να είναι χριστουγεννιάτικη -και φυσιολογικά είναι έτσι- δυστυχώς, όμως, η ατμόσφαιρα κάτω από την οποία διεξάγεται η συζήτησή μας σήμερα είναι ζοφερή. Και όχι μόνο σήμερα, αλλά όλο το τελευταίο διάστημα.
Γιατί εμείς θεωρούμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική συνοχή, είναι η ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, η απρόσκοπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και η ποιοτική λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας μας. Και, δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αυτονόητο στη χώρα μας.
Γιατί οι χώρες που εξασφαλίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες, είναι οι χώρες που διασφαλίζουν ότι έχουν θεσμούς που λειτουργούν και λειτουργούν υπέρ των πολιτών. Και δυστυχώς ούτε αυτό είναι αυτονόητο στη χώρα μας.
Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα στη χώρα μας; Είναι οι πρακτικές της συγκάλυψης, είναι η λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών που δυσφημούν την Ελλάδα στο εξωτερικό και υπονομεύουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στο εσωτερικό.
Ακούσαμε αυτές τις ημέρες τους υπουργούς της Κυβέρνησης, τους κυβερνητικούς Βουλευτές, να παρουσιάζουν μια πλασματική εικόνα για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα και σε λίγο, με μαθηματική ακρίβεια, θα ακούσουμε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να παρουσιάζει, με επιλεκτικές βέβαια αναφορές σε στατιστικά στοιχεία, μια ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα, για την οικονομία, για την ίδια την κοινωνία. Μια εικόνα που είναι έξω και πέρα από κάθε πραγματικότητα.
Γιατί είναι δύσκολο και για τον Πρωθυπουργό, αλλά και για τους περισσότερους από τους Υπουργούς του, να γνωρίζουν τι αντιμετωπίζει σήμερα ένας μέσος πολίτης αυτής της χώρας, πώς αλήθεια τα βγάζει πέρα ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας. Και τους είναι δύσκολο γιατί είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση από το μέσο πολίτη αυτής της χώρας.
Απέναντι, λοιπόν, στην πλασματική εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση, εγώ θα επιλέξω να αναφερθώ σε μία πραγματική εικόνα.
Για την ακρίβεια, σε πολλές εικόνες της πραγματικότητας στις οποίες ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα αναγνωρίσει τον εαυτό του.
Και δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από την πιο μεγάλη εικόνα, την εικόνα που δείχνει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια.
Σήμερα, 3.000.000 συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Τον Νοέμβριο, το μήνα που εφαρμόστηκε το «καλάθι του νοικοκυριού», ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανέβηκε 12,8% και θα συνεχίσει να ανεβαίνει, όσες εμφανίσεις και αν κάνουν κυβερνητικά στελέχη σε πρωϊνάδικα, δυστυχώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα συνεχίσει να ανεβαίνει.
1.800.000 πολίτες στερούνται βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους. Ολοένα και περισσότεροι αδυνατούν να εξοφλήσουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ενέργειας, μειώνουν καταναλωτικές ανάγκες, περικόπτουν βασικά έξοδα ακόμα και για τα είδη διατροφής.
Και αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν τα λέει το ΠΑΣΟΚ, αυτά τα λένε έρευνες του ΣΕΛΠΕ, του ΙΕΛΚΑ, ακόμα και η πανευρωπαϊκή έρευνα της ΙNTRUM έκανε αυτές τις διαπιστώσεις.
2 στους 3 αγοράζουν λιγότερα προϊόντα, 3 στους 4 αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα και 8 στους 10 αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Και μπορεί να γελάτε κάποιοι από εσάς στην Κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι σίγουρος, κύριοι Υπουργοί, εάν έχετε πάει ποτέ σε σούπερ-μάρκετ και από ανάγκη να επιλέξετε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, επειδή δε σας φτάνουν τα χρήματα, όπως κάνει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σήμερα στη χώρα με τις πολιτικές που εφαρμόζετε.
Καταθέτω, λοιπόν, στα πρακτικά την έρευνα του καθηγητή Δουκίδη και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που πιστοποιεί όλα αυτά που μόλις είπα.
Εικόνα δεύτερη. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι 50% χαμηλότερη από την αγοραστική δύναμη του μέσου Γερμανού πολίτη και 30% χαμηλότερη απ’ αυτήν του πολίτη στην Ισπανία.
Η Κυβέρνησή σας αρνήθηκε την κάλυψη των χαμηλοσυνταξιούχων με ένα νέο ΕΚΑΣ. Η Κυβέρνησή σας αρνήθηκε να αυξήσει τους μισθούς. Όταν ο μέσος μισθός στην Ευρωζώνη αυξάνεται κατά 4% το 2022, στην Ελλάδα η αύξηση είναι 0,8%, πέντε φορές δηλαδή χαμηλότερα, με τον πληθωρισμό να είναι σε διψήφιο ποσοστό μέχρι πρότινος.
Ακόμη όμως και οι αυξήσεις στις συντάξεις, που διαφημίζετε κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στα μέσα ενημέρωσης, δεν αφορούν ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, καθώς 910.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ αύξηση από την Κυβέρνηση το 2023, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Αυτοί, άραγε, δεν αντιμετωπίζουν ακρίβεια; Δεν αντιμετωπίζουν πληθωρισμό; Δεν έχουν υποχρεώσεις και ανάγκες;
Εικόνα τρίτη και πλέον δραματική. Η πλειοψηφία των πολιτών, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, έχει εγκλωβιστεί στον κυκεώνα του ιδιωτικού χρέους. Ιδιωτικό χρέος που ξεπερνάει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ και αυξάνεται διαρκώς, μία πραγματική βόμβα που απειλεί την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας.
4.200.000 , ναι, θα το ξαναπώ, τέσσερα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρωστούν σήμερα που μιλάμε στην εφορία. Στα 6 δισεκατομμύρια είναι οι απλήρωτοι φόροι μέχρι το πρώτο δεκάμηνο του 2022.
1.200.000 είναι τα «κόκκινα δάνεια», που η Κυβέρνηση λέει ότι μείωσε, αλλά η πραγματικότητα λέει ότι όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά οδηγούν νομοτελειακά σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Χρέη σε τράπεζες, χρέη σε funds, χρέη στην εφορία, χρέη στον ΕΦΚΑ, χρέη σε ΟΤΑ, χρέη σε προμηθευτές ενέργειας, όλα αυξημένα επί της θητείας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Εικόνα τέταρτη. Οι πολίτες πληρώνουν 15% επιτόκιο στην τράπεζα για μία πιστωτική κάρτα, ενώ οι μικρές καταθέσεις για μια ώρα ανάγκης έχουν σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ιδιώτες και τα νοικοκυριά δανείζονται σήμερα, επί Νέας Δημοκρατίας, με υψηλότερο επιτόκιο απ’ ό,τι δανείζονταν επί ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, οι τράπεζες συνεχίζουν να εισπράττουν δυσανάλογα υψηλές προμήθειες από τους πολίτες, κάτι που η Κυβέρνηση θυμήθηκε πρόσφατα, όταν το ζήτημα έχει ανακύψει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Τρία ολόκληρα χρόνια δεν έγινε τίποτα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές ξαφνικά θυμάται η Κυβέρνηση αυτό το ζήτημα. Όποια υπαρκτή ή ανύπαρκτη υπηρεσία ή συναλλαγή σκεφτεί κάποιος, οι τράπεζες έχουν ήδη φροντίσει να τιμολογήσουν και μάλιστα πανάκριβα. Το μόνο που δεν έχει τιμολογηθεί μέχρι σήμερα είναι η είσοδος του πολίτη μέσα στην τράπεζα.
Εικόνα Πέμπτη. Μεγάλη κατηγορία πολιτών βλέπουν τα εισοδήματά τους καθηλωμένα, βλέπουν το ενοίκιο τους να είναι 30% αυξημένο και το 70% των εισοδημάτων τους να πηγαίνει για ενοίκια, λογαριασμούς και φόρους. Ταυτόχρονα, στην ίδια εικόνα χιλιάδες άνθρωποι με σπασμένα φτερά, όπως οι νέοι, που δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια, που εξακολουθούν να μένουν στο πατρικό τους, που τους συντηρούν οι γονείς τους.
Εικόνα έκτη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αγκομαχούν καθημερινά, με μειωμένους τζίρους, αυξημένα κόστη λειτουργίας, υπέρογκα χρέη από το παρελθόν, ανύπαρκτη πρόσβαση στη ρευστότητα, αδύνατη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Θα μου πείτε: Η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Για να κάνουμε μια αποτίμηση, να δούμε τι έκανε η Κυβέρνηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πλήρης αποτυχία σε όλα!
Αποτυχία στον Πτωχευτικό Κώδικα, που δήθεν θα έδινε δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις, για να απαλλαγούν από τα χρέη και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
Αποτυχία στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που σε ενάμιση χρόνο έχει φέρει 2.000 ρυθμίσεις με πάνω από 5,5 εκατομμύρια να χρωστούν σε εφορία, τράπεζες και funds.
Αποτυχία στις μικροχρηματοδοτήσεις, που δεν λειτούργησαν ποτέ. Αποτυχία στην πρόσβαση ρευστότητας από τις τράπεζες, όπου το 90% των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο.
Αποτυχία στις συνέργειες των επιχειρήσεων που θα συνενώνονταν δήθεν, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Αποτυχία στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, που ακόμα τον περιμένουμε.
Εικόνα έβδομη. Υπάρχει μία έννοια που η Κυβέρνηση μισούσε και μισεί. Και αυτή η έννοια είναι η δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. το οποίο η Κυβέρνηση κατεδαφίζει και αποδομεί με χειρουργικό, στην κυριολεξία, τρόπο. Αναγκάζει πλέον τους πολίτες να πληρώνουν για υπηρεσίες υγείας που ήταν δωρεάν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αυτές, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι οι εικόνες της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες σήμερα στη χώρα.
Γι’ αυτές τις εικόνες, γι’ αυτά τα καθημερινά ζητήματα και προβλήματα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε λίγες ημέρες πριν συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν λύσεις και απαντήσεις.
Για ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας και τα άτομα με αναπηρία, για ένα αναγεννημένο δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας, για ισότητα ευκαιριών και ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις,
Για πλήρη εργασία και όχι απασχόληση. Εργασία, αυτό ζητούν οι νέοι σήμερα, να έχουν εργασία και όχι απασχόληση. Πλήρης, λοιπόν, εργασία με δικαιώματα, με αξιοπρεπείς μισθούς, με προσιτή στέγη, ώστε να μπορούν, να μπορέσουν επιτέλους να κάνουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια.
Καταθέσαμε προτάσεις για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας, για την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, για την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, για αποκεντρωμένο κράτος, για ισχυροποίηση των θεσμών, για αξιολόγηση και αξιοκρατία.
Αυτές είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τις καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής.
Αυτές, όμως, είναι οι δικές μας προτάσεις που προσπαθούν να διορθώσουν τις εικόνες που περιέγραψα πριν από λίγο, γιατί δεν είναι ούτε εύκολο ούτε σίγουρο ότι μπορεί να διορθωθούν γρήγορα αυτές οι άσχημες εικόνες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.
Τις εικόνες, όμως, αυτές και τα προβλήματα που μόλις περιέγραψα, προβλήματα που αφορούν τον κάθε πολίτη, τους κανονικούς ανθρώπους, δεν τα γνωρίζουν ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του.
Γνωρίζουν, όμως, ανθρώπους σαν τον κ. Πάτση, που μπορεί να δανείζεται προνομιακά από τις τράπεζες, για να πλουτίσει πάνω στον αγώνα χιλιάδων πολιτών, τους κόπους μιας ζωής, μέσα από πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας.
Γνωρίζουν τους παρόχους ρεύματος και φυσικού αερίου, που καταγράφουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό κέρδους στην Ευρώπη, πουλώντας ρεύμα σε διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι το αγόρασαν στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Όλους αυτούς τους γνωρίζετε καλά, κύριοι της Κυβέρνησης, και επειδή τους γνωρίζετε και τους γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, γι’ αυτό ακριβώς και δεν τους αγγίζετε.
Για χάρη τους συγκρουστήκατε ακόμα και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Για χάρη τους δεν διστάσατε να περιορίσετε στο μισό το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν για τα υπερκέρδη που έβγαλαν.
Για χάρη τους δεν πραγματοποιείτε ελέγχους στην αγορά και αφήνετε τους καταναλωτές έρμαιο της αισχροκέρδειας. Όταν το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε στην Ελλάδα τέσσερις φορές παραπάνω σε σχέση με την Ευρώπη, στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί τρία πρόστιμα σε πέντε μήνες.
Προσέξτε:Τετραπλάσια η αύξηση του πετρελαίου κίνησης στην Ελλάδα απ’ ότι στην Ευρώπη, σε πέντε μήνες η ελληνική Κυβέρνηση έχει επιβάλει τέσσερα πρόστιμα και δεν συγκινήστε ούτε από το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που αναφέρει συγκεκριμένες αστοχίες και στρεβλώσεις στην αγορά των πετρελαιοειδών.
Πού είναι, λοιπόν, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που χρειάζονται σήμερα οι πολίτες και οι καταναλωτές για να προστατευθούν από την αισχροκέρδεια, όταν τα τρόφιμα αυξάνονται κάθε μήνα τους προηγούμενους επτά μήνες και είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει αύξηση το επόμενο διάστημα;
Και μάλιστα επειδή δεν μπορεί να είναι διαβολική σύμπτωση, εγώ θα καταθέσω στα Πρακτικά τα πρόστιμα που επέβαλε η ΔΙΜΕΑ για την αισχροκέρδεια στην αγορά τροφίμων.
Προσέξτε, κύριε Τσίπρα. Το προτελευταίο πρόστιμο επεβλήθη από τη ΔΙΜΕΑ την ημέρα που συζητούσατε την επίκαιρη ερώτηση με τον κ. Μητσοτάκη, στις 14 Οκτωβρίου. Το αμέσως επόμενο πρόστιμο επιβλήθηκε χτες το βράδυ, παραμονή της συζήτησης του Προϋπολογισμού της Βουλής.
Αν είναι να λειτουργεί ο έλεγχος της αγοράς κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός έρχεται στη Βουλή για να απαντήσει ή να τοποθετηθεί τον παρακαλούμε να έρχεται πιο συχνά για να μπορούμε να διασφαλίσουμε τους Έλληνες πολίτες από την αισχροκέρδεια.
Το τελευταίο διάστημα δεν διστάσατε μάλιστα να στήσετε μια κακής ποιότητας παράσταση με τις τράπεζες ότι δήθεν τους πιέζετε, ότι δήθεν δυσφορείτε, ότι δήθεν απαιτείτε από αυτούς να αυξήσουν τα επιτόκια και να μειώσουν τις προμήθειες, αλλά την ίδια στιγμή δεν τολμάτε να τις φορολογήσετε, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αν θέλετε να δείξετε ότι κάτι κάνετε, υπάρχει λύση. Υιοθετήστε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του καταναλωτή με τη λειτουργία μιας Αρχής Προστασίας Καταναλωτή. Υιοθετήστε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της κύριας κατοικίας και της αγροτικής περιουσίας. Υιοθετήστε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Υιοθετήστε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να μπορεί ο δανειολήπτης να αγοράζει το δάνειό του πριν αυτό καταλήξει στα funds και όχι αυτό να είναι προνομιακή υπόθεση των funds, όπως βεβαίως άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταθέτω στα Πρακτικά τις συγκεκριμένες προτάσεις.
Σταματήστε, λοιπόν, να νομοθετείτε για τα συμφέροντα των τραπεζών και ξεκινήστε να νομοθετείτε για να προστατευθούν οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν λένε ψέματα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν λένε ψέματα όταν λένε ότι διαθέτουν σχέδιο.
Αυτό που δεν λένε, όμως, είναι το ποιους αφορά αυτό το σχέδιο της Κυβέρνησης.
Ένα σχέδιο που είναι όνειρο για τους λίγους, αλλά εφιάλτης για τους πολλούς με τις ανισότητες να διευρύνονται, όπως επιβεβαιώνεται και από τον συντελεστή Gini και τον δείκτη μέτρησης κοινωνικής ανισότητας S80/S20, που θα καταθέσω στα Πρακτικά.
Και αυτή η ανισότητα, αυτή η αίσθηση αδικίας αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα, έναν Προϋπολογισμό που έχει συνταχθεί όχι για τους Έλληνες πολίτες, έναν Προϋπολογισμό που έχει συνταχθεί με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στις αγορές.
Και θα αναφερθώ στις πραγματικές διαστάσεις του Προϋπολογισμού και όχι στις επίπλαστες που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση, κάνοντας έξι σύντομες παρατηρήσεις.
Παρατήρηση πρώτη, η Κυβέρνηση αναφέρεται σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2023 σε σχέση με την Ευρωζώνη. Η ανάπτυξη, όμως, του τρίτου τριμήνου ήταν μειωμένη κατά 0,5% σε σχέση με το δεύτερο, ενώ και οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν περίπου 50% μικρότεροι από αυτούς που είχε προβλέψει η Κυβέρνηση.
Ήταν μια ανάπτυξη συγκυριακή, μια ανάπτυξη κρατικοδίαιτη που δεν οφείλεται στην ενίσχυση της εγχώριας αξίας και τις παραγωγικές επενδύσεις, γιατί οι περισσότερες επενδύσεις είτε εντάσσονται στον χρηματοοικονομικό τομέα είτε στο real estate ή αφορούν εξαγορά επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν. Και αντίθετα οι παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μειώθηκαν σε σχέση με το 2020, ενώ οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που όλοι στηρίζουμε και όλοι λέμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν, βαλτώνουν λόγω κορεσμού του δικτύου.
Αυτό είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το επενδυτικό αποτύπωμα της Κυβέρνησης ή μάλλον δεν είναι μόνο αυτό.
Το αποτύπωμα της Κυβέρνησης φαίνεται από την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ενός πεντάστερου ξενοδοχείου αραβικών συμφερόντων στη Μύκονο με 6,6 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο. Αυτές τις επιχειρήσεις επιδοτείτε και εντάσσετε, κύριοι της Κυβέρνησης. Αυτές τις επιδοτήσεις στηρίζετε και τις επενδύσεις σε μία χώρα και μία οικονομία που πραγματικά έχει στερέψει από ρευστότητα.
Το ίδιο διάστημα στους πρώτους εννέα μήνες το εμπορικό έλλειμμα σημειώνει ρεκόρ με αύξηση 63%. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό στα ιστορικά χρονικά, εκτός της πενταετίας Καραμανλή. Και βέβαια έχουμε μία οικονομία, στην οποία κυριαρχούν η κατανάλωση και οι εισαγωγές με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μας γυρίζει τις μνήμες στην πενταετία 2004 – 2009.
Παρατήρηση δεύτερη, αφορά τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για την αύξηση του ΑΕΠ, τα οφέλη της οποίας δεν διαχέονται στην κοινωνία. Μόνο 7% των πολιτών, για την ακρίβεια μόνο το 6,9% των πολιτών, είδε το εισόδημά του να αυξάνεται την περασμένη χρονιά. Και μαντέψτε; Είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα.
Το 55% των θέσεων εργασίας για τις οποίες πανηγυρίζει η Κυβέρνηση ότι αυξάνονται είναι θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης με μισθούς κάτω των 400 ευρώ. Και η υποαπασχόληση αφορά κυρίως όσους βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και με το εισόδημά τους συντηρούν τα νοικοκυριά τους.
Η Κυβέρνηση επενδύει στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Για ποιους τελικά προορίζονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης; Πάντως σίγουρα δεν προορίζονται για τους πολλούς, αλλά μάλλον για τους πολύ λίγους. Γιατί οι πόροι αυτοί δεν στοχεύουν στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, δεν στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν στοχεύουν στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Χαρακτηριστικά θα πω ότι τα 41 πρώτα δάνεια που εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκαν σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μετά από αξιολόγηση -φανταστείτε- που έγινε εν λευκώ από τις τράπεζες. Ακριβώς το ίδιο μοντέλο που έγινε με το ΤΕΠΙΧ ΙΙ όταν αποκλείστηκαν το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.
Παρατήρηση τρίτη και ιδιαίτερα σημαντική, αφού συνδέεται με τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, που δεν είναι όπως θέλετε να την παρουσιάσετε.
Η Κυβέρνηση θυμίζοντας τη Νέα Δημοκρατία από τα παλιά, χρησιμοποιεί ως εργαλείο δημιουργικής λογιστικής τα εξοπλιστικά προγράμματα, διογκώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων για να εμφανίσει την εικόνα της συνεπούς, της συνετής και υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης.
Μια δημοσιονομική διαχείριση που οδήγησε σε σωρευτικό έλλειμμα 38,8 δισεκατομμύρια την τριετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το χρέος στα 359 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δημόσιο χρέος της χώρας σήμερα είναι 359 δισεκατομμύρια ευρώ, τρία δισεκατομμύρια παραπάνω απ’ όσο ήταν πριν γίνει το PSI, κύριοι της Κυβέρνησης.
Και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το δημόσιο χρέος ενισχύονται ακόμα περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς τη ραγδαία αύξηση των κρατικών εγγυήσεων κατά 21 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με το πραγματικό τους μέγεθος, κύριε Υπουργέ, να αποκρύπτεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.
Απόκρυψη μεγέθους κρατικών εγγυήσεων, μεταθέσεις πληρωμών, ληξιπρόθεσμες οφειλές, δημιουργική λογιστική. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Μήπως σας θυμίζει τη δημοσιονομική διαχείριση της πενταετίας 2004-2009 με τα μεγάλα ελλείμματα που κατέστρεψε τα δημόσια οικονομικά; Αλλά δυστυχώς δεν ήταν διδακτική, απ’ ό,τι φαίνεται, για τη Νέα Δημοκρατία.
Ο εφιάλτης του δημοσίου χρέους δεν έχει απομακρυνθεί. Είναι εδώ και κάνει απειλητικά την εμφάνισή του σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, σε μια συγκυρία προεκλογική, με την πολιτική σταθερότητα να είναι ζητούμενο, σε μια συγκυρία που η επενδυτική βαθμίδα δείχνει να απομακρύνεται. Δεν το λέμε εμείς. Το λέει ο ΟΟΣΑ και το λέει και η Morgan Stanley, σε μια συγκυρία που τα επιτόκια βρίσκονται σε απαγορευτικά και υψηλά επίπεδα για την παγκόσμια οικονομία, η οποία μπαίνει σε φάση επιβράδυνσης.
Παρατήρηση τέταρτη. Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, επιφυλάσσει μόνο δυσοίωνες προοπτικές για τους πολίτες την επόμενη χρονιά. Και αναφέρομαι στην αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ που σωρευτικά μας κάνει 6 δισεκατομμύρια περισσότερους έμμεσους φόρους τη διετία που περνάμε. Οι Έλληνες πληρώνουν έμμεσους φόρους για τα καύσιμα δύο φορές μεγαλύτερους από τους αντίστοιχους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής παραμένει στα ύψη.
Διατίθεται μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για μέτρα ενίσχυσης των πολιτών που πλήττονται κυρίως από την ενέργεια, ενώ συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση στην παιδεία και στην υγεία. Σε αυτό δεν μας εκπλήσσετε.
Παρατήρηση πέμπτη. Υπάρχει ένα γενικευμένο έλλειμμα της Κυβέρνησης σε τομείς που δεν προβλέπεται ούτε υπάρχει καμία παρέμβαση. Και αναφέρομαι στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τη χρήση ανοιχτών δεδομένων για τη διεύρυνση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχής των πολιτών –σε αυτό ομνύατε, δεν έχετε κάνει τίποτα- στην ενίσχυση και αναβάθμιση της «Διαύγειας», στον εκσυγχρονισμό του Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων και τη διαφάνεια στις αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, αναθέσεις που έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.
Παρατήρηση έκτη. Απουσιάζουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης πρωτογενούς τομέα, ο οποίος πλήττεται καίρια από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται, να αυξάνεται δραματικά και να αυξάνεται σε τέτοιο επίπεδο που πολλοί από αυτούς αναγκάζονται είτε να μειώσουν είτε να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.
Πώς θα γίνει, κύριοι της Κυβέρνησης, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας; Πώς θα διασφαλιστεί η διατροφική αυτάρκεια της χώρας, όταν αγρότες κτηνοτρόφοι περιμένουν από εσάς δύο φορές το χρόνο να τους δώσετε κάποια επιδόματα;
Κι όσο κι αν σας ενοχλεί που το λέμε, εμείς που ζούμε με τους αγρότες κτηνοτρόφους, που νιώθουμε την καθημερινή τους αγωνία, θα επιμένουμε. Γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι και πρέπει να είναι βασικός πυλώνας ανασυγκρότησης της οικονομίας και της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από τέσσερις και πλέον μήνες αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Για την ακρίβεια, αποκαλύφθηκε μόνο η κορυφή του παγόβουνου και η επιμονή του ΠΑΣΟΚ για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αντιμετωπίστηκε με επιθέσεις.
Μας κατηγορείτε διαρκώς ότι κουράζουμε με αυτό το θέμα και ότι δεν πρέπει να επιμένουμε.
Στις Βρυξέλλες όμως κανείς δεν είπε στους δημοσιογράφους της «Le Soir» που ερευνούσαν και ανακάλυψαν την υπόθεση χρηματισμού ότι κουράζουν.
Στις Βρυξέλλες κανείς δεν έθεσε σε παρακολούθηση τους δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο, όπως κάνατε εσείς εδώ με τον κ. Κουκάκη.
Στις Βρυξέλλες η δικαιοσύνη κινήθηκε γρήγορα και έφερε αποτελέσματα, ενώ εδώ η δικαιοσύνη μόλις χθες παρεμπόδισε την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής για την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου και ενός πολιτικού.
Στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης του σκανδάλου, όπως έγινε εδώ, με πρωταγωνιστή βεβαίως την Κυβέρνηση.
Και δεν βάλατε μυαλό από όλα όσα λέγατε από τον Αύγουστο. Συνεχίζετε να διακινείτε αθλιότητες που δείχνουν τον πανικό σας. Και μία από αυτές τις αθλιότητες είναι η προσπάθεια σύνδεσης της υπόθεσης, για την οποία κατηγορείται η κ. Καϊλή, με την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Αθλιότητα πρώτου μεγέθους, που διακινείται από τα χαλκεία του Μαξίμου –το γνωρίζουμε αυτό- με διαρροές και δήθεν εκτιμήσεις που υπάρχουν.
Ενώ είναι γνωστό ότι ποτέ δεν ζητήθηκε από τις βελγικές αρχές η συνδρομή της ΕΥΠ για την υπόθεση της κ. Καϊλή, ενώ γνωρίζετε ότι ποτέ δεν ήρθη το απόρρητο επικοινωνιών της κ. Καϊλή. Συνεχίζετε να λέτε ψέματα. Συνεχίζετε να διακινείτε αυτές τις διαρροές.
Εμείς καλέσαμε από την πρώτη στιγμή την Κυβέρνηση να μας πει, να μας πει επιτέλους το λόγο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από τον παρακρατικό μηχανισμό της ΕΥΠ, ο οποίος είχε στενή σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου. Είχε ως σημείο αναφοράς το Μέγαρο Μαξίμου.
Και σας ρωτήσαμε γιατί ξέρουμε τον λόγο και ο λόγος ήταν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Και κάτι ακόμα και θέλω να ρωτήσω την Κυβέρνηση. Μήπως οι παρακολουθήσεις Υπουργών σας σχετίζονται και αυτές με την υπόθεση της κ. Καϊλή; Πόση φαιδρότητα μπορούμε να αντέξουμε πια στη δημόσια συζήτηση;
Γιατί, κύριε Πρωθυπουργέ, μετά από όλα αυτά και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λέει πλέον πολλά η αγωνία σας –η πρεμούρα σας, να πω- από την πρώτη μέρα που γίνατε Πρωθυπουργός να αναλάβετε και την αρμοδιότητα ελέγχου της ΕΥΠ.
Και θέλω να σας ρωτήσω εδώ, από το Βήμα της Βουλής, για μία ακόμα φορά: Πόσους Αρχηγούς Κομμάτων, Βουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθεί η ΕΥΠ και αυτός ο άθλιος παρακρατικός μηχανισμός που στήθηκε; Γνωρίζετε; Ενδιαφερθήκατε να μάθετε;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το ΠΑΣΟΚ που αποτελούσε στόχο απαξίωσης αλλά και δυσφήμισης, έχει τελειώσει.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πιστός στη γραμμή της πλήρους διαφάνειας για τους πάντες και τα πάντα, προχώρησε στην άμεση διαγραφή της κ. Καϊλή, αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για στενάχωρα πράγματα. Βέβαια, για τον Πρωθυπουργό και για τη Νέα Δημοκρατία, που είναι στενάχωρα πράγματα υποθέσεις όπως του κ. Πάτση και της κ. Καϊλή, περιμένουμε να δούμε αν θα δεχτεί την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει ο κ. Πάτση προς την Κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό σήμερα το βράδυ.
Γιατί για σας αυτά είναι στενάχωρα πράγματα. Για εμάς όμως είναι απαράδεκτα φαινόμενα. Γι’ αυτό και ξεκαθαρίζουμε με άμεσο και απόλυτο τρόπο τη θέση μας.
Στελέχη που χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για την προσωπική τους ανέλιξη και πλουτισμό, δεν έχουν καμία θέση στην παράταξή μας.
Στελέχη για τα οποία υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις διαφθοράς, τίθενται αυτόματα εκτός παράταξης.
Και η αποκάλυψη του σκανδάλου και της εμπλοκής της κ. Καϊλή επιτάχυνε την ήδη προδιαγεγραμμένη πορεία που υπήρχε στις σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζουμε οι περισσότεροι σε αυτή την Αίθουσα. Είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουν οι παροικούντες όχι στην Ιερουσαλήμ αλλά στις Βρυξέλλες.
Κι αν δεν το ξέρετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ρωτήστε τους Ευρωβουλευτές σας. Ρωτήστε την κ. Σπυράκη. Ρωτήστε τον κ. Κύρτσο ή μάλιστα, καλύτερα, ρωτήστε αυτούς που παρακολουθούσαν τον κ. Κύρτσο, για να σας πιστοποιήσουν του λόγου το αληθές.
Να είστε βέβαιος ότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει, τις υπόγειες διαδρομές που ήταν σε εξέλιξη.
Άλλωστε κάποιοι έχουν συνδρομική σχέση με υπόγειες διαδρομές και αποστασίες. Οι πρακτικές του πολιτικού αμοραλισμού και τυχοδιωκτισμού, όμως, ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν από τη ζωή και την ιστορία.
Και ελπίζω, κύριε Πρωθυπουργέ, να βρείτε κάποιο καλύτερο επιχείρημα από αυτό που χρησιμοποιείτε εσχάτως εναντίον του ΠΑΣΟΚ, επειδή σας ενοχλούν όσα λέμε, επειδή δεν κουραζόμαστε να ζητάμε την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου.
Μας κατηγορείτε ότι συμπλέουμε με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπλέαμε μαζί σας όταν μιλούσαμε για τη σκευωρία της Novartis της με τη σπίλωση πολιτικών προσώπων χωρίς στοιχεία.
Κύριε Πρωθυπουργέ, αρχίζετε πλέον και μοιάζετε πολύ με το ΣΥΡΙΖΑ στην επιχειρηματολογία εναντίον του ΠΑΣΟΚ.
Με όλα όσα έχετε κάνει μέχρι στιγμής και όλα όσα κάνετε δεν ταυτίζεστε πλέον με την πολιτική σταθερότητα, όπως θέλετε να παρουσιάζετε τον εαυτό σας.
Είστε το πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Η πολιτική σας είναι απειλή για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Και επειδή είπαμε ότι δεν θα είστε Πρωθυπουργός με τη δική μας στήριξη, δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα είναι Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας. Μάλλον θα πρέπει και οι δυο σας να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι η χώρα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει από εσάς και με εσάς.
Όπως πρέπει και να το πάρετε απόφαση όλοι και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για εκλογική λεηλασία, δεν προσφέρεται για μικρός και βολικός κυβερνητικός εταίρος.
Το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία. Βάζει πέρα και πάνω από όλα –και το έχει αποδείξει διαχρονικά αυτό με πολιτικό κόστος, όταν κάποιοι κρύβονταν ή φώναζαν- τα συμφέροντα των πολιτών και της πατρίδας.
Η συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση που δεν θα έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες μας, μία κυβέρνηση που δεν θα υπηρετεί την πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι επιλογή μας, όπως δεν είναι επιλογή μας η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που διακατέχεται από αντιλήψεις ελέγχου των αρμών της εξουσίας, εργαλειοποίησης και διάβρωσης των θεσμών.
Επιλογή μας είναι μια άλλη θεσμική αντίληψη για τη διακυβέρνηση της χώρας στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και όχι βέβαια της αγωνίας για καρέκλες εξουσίας, γιατί τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, εκτός από τις δαπάνες για την Προεδρία και την Άμυνα, γιατί αυτό επιτάσσει το καθήκον και η ιστορία μας,
Γιατί είμαστε υπεύθυνη πολιτική δύναμη και ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Γιατό είμαστε το μεγάλο πατριωτικό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει, όμως, να είναι ελληνοκεντρική. Δεν πρέπει να ετεροκαθορίζεται. Και η σωστή πλευρά της ιστορίας και οι επικλήσεις περί πιστού συμμάχου δεν αρκούν.
Η Ελλάδα οφείλει να καταστήσει σαφές ότι σε μια αμυντική συμμαχία πρέπει να υπάρχουν κανόνες και ότι δεν μπορεί η Τουρκία να μην ακολουθεί βασικές επιλογές της συμμαχίας ή να απειλεί ευθέως μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και να μένει στο απυρόβλητο.
Και βεβαίως, υποδείξεις να τα βρούμε με τους Τούρκους παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα ή υποχωρώντας από αυτά, εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν δεχόμαστε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Πρέπει, όμως, να γίνει και η χρονιά της ανατροπής του σημερινού αποτυχημένου δικομματισμού.
Πρέπει να γίνει η χρονιά της αλλαγής μιας συντηρητικής πολιτικής, μιας πολιτικής που υπονομεύει τα δημόσια αγαθά, μιας πολιτικής που σπαταλά την τελευταία ίσως ευκαιρία της χώρας.
Αλλαγή και ανατροπή, λοιπόν, με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή, με το ΠΑΣΟΚ ισχυρό πόλο, με το ΠΑΣΟΚ να εγγυάται τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις, την εθνική ενότητα και βεβαίως τη συναίνεση στα κρίσιμα εθνικά θέματα.
Με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εγγυηθεί την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπεια που χρειάζεται ο ελληνικός λαός.
Με μία διαφορετική πολιτική στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται, όπως πάντα για εμάς, ο άνθρωπος.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ και ξέρει και μπορεί και θα τα καταφέρει.
Για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.
Σας ευχαριστώ.
Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας: