Ο Ανδρέας Παπανδρέου μας κληροδότησε ένα κόμμα εξουσίας που πάντα έθετε υψηλούς στόχους και εξέφραζε…
Η κυβέρνηση διαβουλεύτηκε με τον ΣΕΒ το αναπτυξιακό νομοσχέδιο
Στην εκπομπή One Talk και τον Δημήτρη Μανιάτη μίλησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στο νομό Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης.
Αρχικά, ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
«Είναι ένα νομοσχέδιο 107 σελίδες. Οι 24 αφορούν θέματα υπουργείου Ανάπτυξης, το 1/3 αφορά εργασιακά θέματα και ένα μεγάλο κομμάτι ζητήματα του υπουργείου Ψηφιακής πολιτικής. Με εξαίρεση τρεις διατάξεις, το νομοσχέδιο βαπτίζεται αναπτυξιακό, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και αλλαγές του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου. Στη σωστή κατεύθυνση μεν, αλλά χωρίς σωστή στρατηγική για το ΕΣΠΑ και την απορρόφησή του» σημείωσε.
«Η ονομασία ‘’Αναπτυξιακό’’ είναι ο φερετζές για όλες τις αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά. Αν διαβάσετε το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, έχει όλες τις προτάσεις για τα εργασιακά που αποτυπώνονται μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Λόγω της υψηλής του δημοφιλίας, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων» πρόσθεσε. «Διαβούλευση με το ΣΕΒ έκανε η κυβέρνηση, με το Κίνημα Αλλαγής πάντως δεν έγινε» είπε και συμπλήρωσε ότι «έγινε θέμα η αφίσα του Κινήματος Αλλαγής, αλλά δεν είδα καμία αντίδραση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον Αναπτυξιακό. Και έχουμε μείνει έκπληκτοι όλοι. Θα υπάρξουν αντιδράσεις εκτιμώ».
Στη συνέχεια μίλησε για την υπόθεση Novartis. «Είναι μια υπόθεση, ένα παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο που αφορά πάρα πολλές χώρες. Ένα κομμάτι αυτής της υπόθεσης αφορά και την Ελλάδα» ανέφερε. «Έγινε μια προσπάθεια πολιτικοποίησης της υπόθεσης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Την επόμενη του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, ο κ. Τζανακόπουλος πήγε στον Άρειο Πάγο και μίλησε για την υπόθεση. Στη συνέχεια ο κ. Παπαγγελόπουλος μίλησε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και προέβη σε μία αντιδεοντολογική υπέρβαση λέγοντας πως ενδέχεται να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση» προσέθεσε σχετικά.
Για το αν ο κ. Παπαγγελόπουλος τελούσε υπό τις διαταγές του Α. Τσίπρα για την υπόθεση Novartis, σημείωσε πως «αυτό μένει να διερευνηθεί από την επιτροπή. Πάντως, λόγω της τεχνογνωσίας του, που διετέλεσε διοικητής ΕΥΠ του Καραμανλή, πιθανόν να μη χρειαζόταν κάποιος να του το πει. Μπορεί να τα διοργάνωνε και μόνος του».
«Πολιτικοποίησαν μια διαδικασία και δεν είχαν το θάρρος να βγουν και να ζητήσουν συγγνώμη από ανθρώπους που σπιλώθηκε η υπόληψη και η τιμή τους. Και να θυμίσω ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου 2009-2012 μείωσε δραματικά την φαρμακευτική δαπάνη που επί πενταετίας Καραμανλή είχε ξεφύγει» κατέληξε.
Για το αν θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα του, απάντησε πως «γιατί έθεσε κανείς ευθέως αυτό το ζήτημα; Την άλλη Παρασκευή έχουμε συνεδρίαση κεντρικής Επιτροπής. Όπου θα συζητήσουμε τα πάντα. Όποιος θέλει να θέσει ζήτημα ηγεσίας, να έρθει να το θέσει ευθέως. Και δεν θα αρνηθεί την πρόκληση η Φώφη Γεννηματά. Δηλώσεις ορισμένων στα μέσα ενημέρωσης γίνονται για προσωπική προβολή». «Ο κόσμος του Κινήματος Αλλαγής αλλά κι εμείς, περιμέναμε μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές. Πάντοτε στόχος μας είναι το καλύτερο» είπε και τόνισε την ανάγκη για ενδυνάμωση του στίγματος του κόμματός του.
«Πρέπει να ντύσουμε το στίγμα μας με μία επίκαιρη πολιτική ατζέντα. Πρέπει να εστιάσουμε στους πραγματικά μη προνομιούχους της σημερινής εποχής και φυσικά στη νέα γενιά» σημείωσε.
Αναφορικά με το ιδανικό είδος αντιπολίτευσης προέκρινε την «δομική αντιπολίτευση με επιχειρηματολογία και αντιπροτάσεις. Παρόλα αυτά εμείς, όλα τα χρόνια της κρίσης, δεν διστάσαμε να στηρίξουμε τις θετικές πρωτοβουλίες της κάθε κυβέρνησης. Ο κόσμος δεν θέλει κραυγές, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις».
Τέλος υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα θέσει ερώτημα στην κυβέρνηση για να δουν αν προτίθεται να προβεί σε μια γενναία αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.