Κύριε Κατρίνη, μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ποιο θα λέγατε ότι είναι το διακύβευμα για τον χώρο σας;
Να πείσουμε τους πολίτες ότι η επιλογή της χώρας δεν μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να εγκλωβίζονται και να παγιδεύονται σε αυτή τη λογική, μια λογική αδιέξοδη και αναποτελεσματική.
Υπάρχει και άλλη επιλογή: η επιλογή ενός προγράμματος διακυβέρνησης με βάση τις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Αυτή είναι η δική μας επιλογή, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και θέλουμε να είναι και η επιλογή των πολιτών.
• Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη –κυρίως τους τελευταίους μήνες με την πολυεπίπεδη κρίση που γονατίζει τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις;
Νομίζω ότι οι ίδιοι οι πολίτες έχουν ήδη κρίνει την κυβέρνηση που τους έχει αφήσει αβοήθητους απέναντι στην ακρίβεια.
Τα καύσιμα, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, κινούνται σε εξωφρενικά επίπεδα και η κυβέρνηση εδώ και μήνες απλά εισπράττει αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ -ο οποίος επιβαρύνει υπέρμετρα την τελική τιμή- ώστε να ετοιμάσει πακέτο παροχών… ενόψει εκλογών.
Η παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση με τις επιδοτήσεις απέτυχε γιατί πολύ απλά οι αυξήσεις ήταν ανεξέλεγκτες. Η μόνη αποτελεσματική πρόταση είναι η επιβολή πλαφόν στη λιανική, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, πρόταση που φτάνει στον πολίτη και στα νοικοκυριά. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντί να βλέπει πώς θα μειώσει τις επιβαρύνσεις στους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κοιτάζει πώς θα μειώσει το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος.
Με τον πληθωρισμό στα όρια του 11%, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και τη φορολογία στα καύσιμα, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
• Πώς ερμηνεύετε την τουρκική επιθετικότητα; Χρειάζεται να πάμε σε ένα νέο διάλογο με την Τουρκία;
Απέναντι στις ανιστόρητες τουρκικές διεκδικήσεις, εμείς από την πρώτη στιγμή προτάξαμε την ανάγκη της εθνικής ενότητας, της ομοψυχίας και της συνεννόησης.
Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί προσωπική του υπόθεση.
Είδαμε ότι η προσπάθεια που έκανε για διάλογο με την Τουρκία δεν είχε αποτέλεσμα. Γιατί, όμως, συνέβη αυτό; Ήξερε κανείς το πλαίσιο του διαλόγου; Μέχρι πού πήγαινε, ποια ήταν τα όρια αυτού του διαλόγου;
Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν ο πρωθυπουργός πήγαινε στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έχοντας συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και έχοντας την ισχύ μιας ομόφωνης απόφασης για την εθνική γραμμή.
Γιατί διάλογος πρέπει να υπάρχει και οι διπλωματικοί δίαυλοι πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτοί. Πεδίο διαλόγου όμως υπάρχει για ένα μόνο ζήτημα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση όμως όχι τις απαιτήσεις της Τουρκίας αλλά το διεθνές δίκαιο.
Και βέβαια δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για αλλαγή συνόρων, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Είναι πολύ σημαντικό να επικαιροποιηθεί και να επιβεβαιωθεί αυτή η κόκκινη γραμμή μέσα από την εθνική ενότητα και συνεννόηση.
• Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα;
-Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει φοβικά σύνδρομα. Έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η επιλογή της Ελλάδας δεν είναι η χρήση βίας και όπλων.
-Η Ελλάδα είναι μια δύναμη αποτρεπτικής ισχύος, αποτελεί δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή ενώ η Τουρκία αποτελεί αναθεωρητική δύναμη που προκαλεί προβλήματα στη Συρία, την Μεσόγειο, το Αιγαίο.
-Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και συνεπής σύμμαχος στο πλαίσιο του δυτικού συστήματος ασφαλείας ενώ η Τουρκία κινείται, εδώ και καιρό, ως αυτόνομη περιφερειακή δύναμη.
Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές επίπεδο και η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία. Να πιεστούν οι εταίροι και σύμμαχοί μας να πάρουν ξεκάθαρη θέση, όσοι δεν παίρνουν ή αποφεύγουν να πάρουν. Και βέβαια, αν συνεχιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στο τραπέζι πρέπει να μπει και το ζήτημα των κυρώσεων. Και ως χώρα-μέλος της Ε.Ε έχουμε μια μεγάλη δυνατότητα άσκησης δικαιωμάτων. Χρειάζεται στρατηγική και κυρίως βούληση και αποφασιστικότητα.
• Η Τουρκία θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών εδώ στα Δωδεκάνησα και το συνδέει μάλιστα με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το νομικό καθεστώς για τα Δωδεκάνησα καθορίζεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος σε αυτή τη Συνθήκη.
Κυρίως, όμως, υπάρχει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που διασφαλίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να διαμορφώσει συνθήκες νόμιμης άμυνας εφόσον απειλείται από άλλη χώρα. Και η απειλή αυτή είναι δεδομένη όταν στα τουρκικά παράλια υπάρχει η Στρατιά του Αιγαίου με τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο.
• Όλοι κατά καιρούς μιλάνε για τη νησιωτικότητα. Υπάρχει κατά τη γνώμη σας νησιωτική πολιτική;
Όχι, δεν υπάρχει στρατηγική για τη νησιωτικότητα, ούτε συγκεκριμένη πολιτική. Κατά καιρούς ανακοινώνονται μεμονωμένες πολιτικές και ευχολόγια. Μια ολοκληρωμένη όμως νησιωτική πολιτική σημαίνει πολλά περισσότερα. Δείτε, για παράδειγμα, αυτό που συμβαίνει με την τιμή των καυσίμων στα νησιά που κινούνται σε υψηλότερες τιμές από τις ήδη υψηλές τιμές στην ηπειρωτική χώρα. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός επιβολής πλαφόν στις τιμές για τις νησιωτικές περιοχές;
Νησιωτική πολιτική σημαίνει προβλέψεις και σχεδιασμός για κάθε τομέα, από την ενέργεια και τις μεταφορές έως την ανάπτυξη και τον τουρισμό στη βάση της βιωσιμότητας, της αειφορίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των νησιωτικών περιοχών.
Επιπλέον, σε αυτή ειδικά τη συγκυρία η διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής είναι εθνική ανάγκη.
• Κατά την εκτίμησή σας, η χώρα χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες; Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο;
Το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί εδώ και καιρό έναν προεκλογικό σχεδιασμό, ανεξάρτητα του πότε τελικά θα γίνουν οι εκλογές. Είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει ή να πάει μακριά μέσα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Κυρίως, όμως, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των πολιτών και της οικονομίας, είτε από αδράνεια ή από αδυναμία.
• Σε δηλώσεις σας τονίσατε πως οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις;
Στις εκλογές οι Έλληνες πολίτες έχουν μία μοναδική ευκαιρία: να βάλουν τέλος με την ψήφο τους σε αυτό τον ψευδεπίγραφο και αδύναμο δικομματισμό που θέλει να αναγκάσει τους Έλληνες να διαλέξουν ανάμεσα σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αυτή επιλογή, δεν μπορεί οι μοναδικές επιλογές που έχει η χώρα να είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και η επιλογή της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ανατρέπει το σημερινό χρεοκοπημένο και τραγικά προβλέψιμο πολιτικό σκηνικό. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δίνει ελπίδα και προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, δίνει αξιοπρέπεια και δύναμη στη χώρα.